De waardedaling van landbouwgrond in veenweidegebieden moet worden gecompenseerd. Daarvoor pleit landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer
De bewindsvrouw reageert hierin op het rapport 'Stop de bodemdaling in veengebieden: het Groen Hart als voorbeeld', dat de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur publiceerde (RFI). Onder andere door vernatting van het veen moet de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen.
In het rapport stelde de RFI dat een compensatie voor een eventuele waardedaling niet nodig is, als de herinrichtingsplannen maar lang genoeg van te voren bekend zijn. De minister deelt deze mening voor zover het gaat om investeringen waarop wordt afgeschreven, zoals gebouwen en machines. Voor landbouwgrond geldt dit echter niet volgens de minister. Grond behoudt zijn waarde ook op de lange termijn, mits de bestemming niet verandert naar bijvoorbeeld natuur. Of dat extra voorwaarden worden gesteld aan het gebruik van de huidige bestemming, die aanzienlijke gevolgen heeft voor het opbrengend (producerend) vermogen.
Effecten niet bekend
Over de uitstoot van broeikasgassen in de verschillende veengronden en de effectiviteit van de (vernattings)maatregelen bestaat nog veel onduidelijkheid. Met het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweide moet hier over in de komende jaren meer kennis worden opgedaan. Met het onderzoek kan er ook inschatting worden gemaakt over de effecten van vernattingsmaatregelen op eventuele waardedaling van de grond en daaraan gekoppelde vergoedingen/schadeloosstellingen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.