Shutterstock

Nieuws Grond

Belgische adel nog grootgrondbezitter

15 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De adel is in België nog steeds de grootste private grondbezitter. Een toenemende groep industriëlen heeft grond echter als belegging ontdekt. Dat blijkt uit onderzoek van de onderzoeksite Apache. Op basis van gelekte kadastergegevens stelde de website een top 500 samen van grootste particuliere grondbezitters.

De eerste 50 plaatsen worden voornamelijk ingenomen door edellieden en hun vennootschappen of stichtingen. Daarna volgen tientallen industriëlen die soms meer dan 400 hectare landbouwgrond bezitten. Boeren zijn op een enkele uitzondering na in de onderste regionen van de top 500 te vinden, met gemiddeld 75 hectare.

Waardevaste belegging
Het is niet verwonderlijk dat bedrijven uit de agrovoedingsketen landbouwgrond bezitten. Veel van deze ondernemingen zijn ontstaan uit een boerenbedrijf dat is begonnen met het zelf verwerken van agrarische producten. Maar ook van bedrijven verderop in de keten, of die helemaal geen directe relatie met de landbouw hebben, is er belangstelling voor grond. De reden voor deze bedrijven om te investeren in bouwland zijn zeer divers. Daarbij valt te denken aan het veiligstellen van de aanvoer van grondstoffen, het beheersen van kosten of controleren van de kostprijs. Grond is voor sommigen ook een veilige belegging. Zij zien het als een waardevaste investering met een klein, maar aanvaardbaar rendement.

Landbouwgrond kost gemiddeld €54.000 per hectare in Vlaanderen, meldt Apache. In het zuiden van West-Vlaanderen, een regio met intensieve groenteteelt, is grond het duurst. Daar zijn prijzen van boven de €100.000 per hectare geen uitzondering. Die prijzen staan volgens Apache niet in verhouding met het de opbrengsten die in de landbouw gerealiseerd worden. Het is voor de (familie)landbouwbedrijven moeilijk om grond te kopen. Toch hoeft deze ontwikkeling niet slecht te zijn voor de agrarische sector. Zo kiezen sommige agro-industriëlen ervoor om als onderdeel van hun businessmodel de grond te verpachten aan de best geschoolde boeren.

"Het is wel relevant om zicht te krijgen op de spelers die actief zijn op de grondmarkt," zegt Anna Verhoeve, onderzoeker bij het Instituut voor Lanbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. "Vaak hebben de nieuwe spelers andere motieven dan de traditionele. Het belangrijk te onderzoeken welke relatie er is tussen eigendom en gebruik. Juist in het gebruik zitten de effecten voor de maatschappij."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Lage gewasprijzen drukken op grondmarkt VS

Aangeboden: Farmers Funding & Advies

'Ook op dit prijsniveau is grondaankoop mogelijk'

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden