LTO Nederland pleit voor een grondig onderzoek naar winning van nieuw land in Nederland voor agrarische ontwikkeling, bijvoorbeeld in de Noordzee. Daar kan ruimte worden gemaakt voor moderne hightech sectoren met hoge toegevoegde waarde, als nieuwe vormen van veehouderij, pootgoedteelt, groenten, bloemen en bollen.
'Deze sectoren zitten daar om verlegen en kunnen vernieuwingsimpulsen geven aan de hele sector. Dat biedt een unieke kans om de bijzondere internationale positie van Nederland als innovatief land- en tuinbouwland te versterken', zo schrijft LTO in haar Grondvisie 2021 die vanmorgen (vrijdag 5 maart) is gepubliceerd.
Nederland heeft een lange geschiedenis van landaanwinning, maar inmiddels is het ruim 50 jaar geleden dat de laatste polder is drooggelegd. Nieuw land moet de huidige druk op de open ruimte verlichten, benadrukt LTO, wat een gunstig effect kan hebben op de grondprijs. "Maar het gewonnen land hoeft niet enkel voor agrarische doeleinden te worden gebruikt. Stedenbouw, recreatie, natuur en biodiversiteit kunnen er ook wel bij varen." Uit een onderzoek onder haar leden blijkt dat 45% van de agrarische ondernemers voorstander is van landwinning op zee.
Helft boeren wil meer grond
LTO Nederland pleit in de visie voor meer agrarische grond in Nederland. Daarmee wil de organisatie een al jarenlange trend keren. Jaarlijks krijgt gemiddeld 8.000 hectare agrarische grond in ons land een andere bestemming. In de laatste 70 jaar is 500.000 hectare agrarische grond verloren gegaan, zodat nu circa 1,8 miljoen hectare overblijft. Terwijl volgens een onderzoek onder de LTO-leden meer dan de helft van de boeren en tuinders behoefte heeft aan meer grond, terwijl maar 5% grond wil gaan verkopen of verpachten.
'Niets wijst erop dat deze aanspraken voor woningbouw en infrastructuur in de komende jaren minder worden. Volgens recente berichten zijn er tot zelfs een miljoen nieuwe woningen nodig tot 2030. Tegelijk wordt duidelijk dat maatschappelijke wensen met betrekking tot natuur, biodiversiteit en klimaat juist om meer in plaats van minder grond vragen', schrijft LTO in de visie.
Afkalven landbouwareaal beperken
In de visie doet LTO een reeks voorstellen om de huidige afkalving van het landbouwareaal te beperken. Daarbij moet de overheid af van de 'maatschappelijke routine om bij ruimtelijke plannen direct naar agrarische grond te kijken.' De land- en tuinbouworganisatie stelt onder meer dat voorstellen voor een andere bestemming van landbouwgrond moeten gepaard gaan met areaalcompensatie. Ook moet bij elke ruimteclaim eerst worden gezocht naar grond die al in eigendom is van de overheid.
Verder moet bij stedelijke ontwikkeling eerst naar inbreiding worden gekeken, oftewel bouwen binnen de bestaande stads- of dorpscontouren. Zonneparken op vruchtbare landbouwgrond moeten worden verboden. Zij zijn volgens LTO 'een onnodige aanslag op het beschikbare land- en tuinbouwareaal. Ook jagen ze de grond- en pachtprijzen omhoog.'
Meervoeding grondgebruik belonen
Ook doet LTO in de grondvisie onder meer voorstellen voor meervoudig grondgebruik, waarin agrarische ondernemers het telen van gewassen op hun land combineren met het invullen van maatschappelijke doelen op het gebied van natuur, klimaat en biodiversiteit. Als voorbeelden noemt LTO hierbij onder meer natuurinclusieve landbouw, waterberging en bosbouw. Dit soort maatregelen moeten niet worden verplicht, aldus LTO, omdat je daarmee het verdienmodel en de concurrentiepositie van de Nederlandse boer op de Europese markt ondermijnt. Hiervoor moet een vergoeding komen uit de samenleving, oppert de organisatie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10891287/lto-landbouwgrond-ontwikkelen-in-de-noordzee]LTO: Landbouwgrond ontwikkelen in de Noordzee[/url]
Markerwaard weer terug op de kaart welke partij is het hier ook mee eens?