Het weer van de laatste 2 jaar heeft de oogst van mening product gehavend. Volgens het Europees Milieuagentschap is het slechts het topje van de ijsberg. Niet alleen biedt een veranderend klimaat kansen en bedreigingen voor gewassen, ook gaat het de grondprijzen beïnvloeden. Vooral in Zuid-Europa.
Volgens Blaž Kurnik hebben temperatuurwijzigingen en veranderingen in de neerslaghoeveelheid nu al grote impact op oogsten. Dit is het gevolg van klimaatverandering. Kurnik is klimaatwetenschapper bij het Europees Milieuagentschap (European Environment Agency). "In delen van Zuid-Europa kan de grondprijs met meer dan 80% afnemen, in het jaar 2100", zo denkt de EEA-onderzoeker. "Sommige landbouwgrond kan wellicht helemaal niet meer gebruikt worden."
Nat in het noorden, droog in het zuiden
2019 was recordwarm voor Europa en daarmee het vijfde jaar op rij met exceptioneel hoge temperaturen. De laatste 4 decennia tonen volgens het EEA een stijgende lijn qua temperatuur. Zowel de jaren als de seizoenen verlopen gemiddeld warmer. Ondertussen is de gemiddelde regenval in Noord-Europa met 70 millimeter per decennium toegenomen sinds de jaren 60. In Zuid-Europa is dit gemiddeld met 90 millimeter per decennium gedaald. Vooral de landbouw in Zuid-Europese agrosector merkt de impact, omdat het zowel droger als warmer wordt.
De EEA schat de kans op overmatige neerslag 35% groter in dan voorheen. Dit geldt vooral voor Centraal- en Oost-Europa. Door stijgende temperaturen kunnen gewassen wel meer noordelijk worden geteeld dan 40 jaar geleden het geval was. Temperatuurstijgingen hier hebben positieve gevolgen voor de opbrengst. Een snelle gewasgroei is echter niet altijd positief voor de uiteindelijke opbrengst. Droogte in de bloeiperiode kan vooral voor graangewassen nadelig uitpakken.
Meer beregening
Droger weer in Zuid-Europa zorgt voor meer vraag naar beregeningswater. Er is tussen de 4% en 18% meer water vereist voor irrigatie, zo wordt becijfert. Dit geldt voor landen als Italië, Spanje en Griekenland. Inmiddels heeft bijna 65% van de Spaanse boeren maatregelen getroffen die te maken hebben met veranderend weer. Bijvoorbeeld door het investeren in beregening, nieuwe rassen, een andere bemestingsstrategie, of een andere rotatie. Voor de agrarische sector worden daarom speciale klimaatprogramma’s in het leven geroepen. Onder andere door de Copernicus Climate Change Service (C3S).
Data uit het C3S-systeem helpt Italiaanse boeren bijvoorbeeld om te investeren in beregening. Modellen berekenen de vochtbehoefte voor onder andere maïs met klimaatscenario’s voor 2020, 2050 en 2080. Volgens projectleider en WUR-professor Ronald Hutjes volgen meer scenario’s voor tarwe, soja en rijst.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10886049/grondprijs-daalt-tot-80-door-klimaatverandering]'Grondprijs daalt tot 80% door klimaatverandering'[/url]
80% prijsverandering in 80 jaar is 1% per jaar! Hier is de prijs van grond in 50 jaar 34 X dus 3400% toegenomen van GLD4500 in 1970 naar €75000 nu. Dat is 70% per jaar. Waar praten we over met 1% per jaar.
Kikker , voor die 250.000 Euro zou ik het snel verkopen , hier voor een paar jaar terug land gekocht voor 5000 Euro per Ha . Regio midden Bretagne .
Die 80 % waardevermindering heeft betrekking op Zuid - Europa.
Als daar werkelijk zoveel grond bijna waardeloos wordt om gewassen te telen wordt de druk elders alleen maar groter.
Oftewel de grondprijs gaat hier echt exploderen.
Akkerbouwer, die Chinezen kopen die grond voor panelen meestal niet en de grondeigenaar die verhuurt verdient zijn geld nogal wat eenvoudiger dan met boeren. Je kunt moeilijk volhouden dat Chinezen substantieel van invloed zijn op het landbouwareaal en de grondprijzen in Nederland. Je bijdrage verraad enige jaloezie.