Shutterstock

Nieuws Grond

Schouten: Buitenlandse grondaankopen geen zorg

24 Februari 2020 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Landbouwminister Schouten vindt de buitenlandse aankopen van Nederlandse landbouwgrond voorlopig geen aanleiding tot zorgen. De Nederlandse landbouwgrond is bijna geheel in Nederlandse handen, schrijft de minister in een Kamerbrief.

In deze brief schrijft de minister dat de buitenlandse grondaankopen in kaart zijn gebracht en nog niet tot acute zorgen leiden. "De buitenlandse aankopen van Nederlandse landbouwgronden zijn relatief kleinschalig. In de jaren 2015 tot 2017 is per jaar gemiddeld ongeveer 1.100 hectare landbouwgrond aangekocht door - veelal Europese - buitenlandse ingezetenen. Dit is ongeveer 0,06% van alle landbouwgrond. Er is geen stijgende trend waargenomen."

Klein risico
Ook schat de minister het risico op snelle overname van Nederlandse grond door buitenlanders in als klein. "Uit de cijfers blijkt dat jaarlijks ongeveer 1% van de gronden buiten de familie van eigenaar veranderen." Bovendien is het lastig, omdat de bijna 2 miljoen hectare landbouwgrond voor 85% in handen is van heel veel verschillende eigenaren. Voornamelijk boeren.

Uit de cijfers blijkt dat in 2015 en 2016 uit België afkomstige kopers het grootste areaal in Nederland kochten. Het ging hierbij om ongeveer 500 hectare. In 2017 was dat Zwitserland met 445 hectare. Duitsland en Frankrijk zijn andere landen waaruit relatief veel kopers van Nederlandse grond komen. Andere landen die in de lijst voorkomen zijn Monaco, Aruba en de VS.

Belangrijk om grond te behouden
De minister erkent het belang van het behoud van Nederlandse landbouwgrond. "Kringlooplandbouw vraagt voor gelijkblijvende opbrengsten in veel gevallen meer grondoppervlak. Het belang om de Nederlandse landbouwgrond te behouden voor Nederlandse boeren spreekt daarmee voor zich."

De brief is een antwoord op een motie vanuit de Tweede Kamer. Daarin werd de angst uitgesproken dat veel landbouwgrond in buitenlandse handen zou komen. Aanleiding waren de dreigende overnames van AkzoNobel en Unilever in 2017. Schouten belooft de situatie in de gaten te houden, omdat ze wil voorkomen dat teveel grond in buitenlandse handen komt. Daardoor zouden risico's kunnen ontstaan op strategische afhankelijkheid of aantasting van de vitale diensten die de landbouw levert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 24 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10885972/schouten-buitenlandse-grondaankopen-geen-zorg]Schouten: Buitenlandse grondaankopen geen zorg[/url]
Of zo fijn die mondialisering.
Buitenlandse grondaankopen zijn dus nederlanders met "wit" geld die de nederlandse fiscus zijn ontvlucht, veelal zich bevindend in Belgie, Frankrijk, Aruba of (de hogere "klasse") Monaco.

Enigste probleem dat men in den Haag ziet is het gevaar dat de nederlandse landbouw niet de anders verzekerde opbrengsten ten behoeve van de nederlandse samenleving zal leveren.

Lang leve de overgefinancieerde dus vastgezette horigen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Aangeboden: Farmers Funding & Advies

'Ook op dit prijsniveau is grondaankoop mogelijk'

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Nieuws Grond

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden