"Een prijsval als in Denemarken zullen we in hier niet beleven, maar de huidige prijzen voor grond kunnen onmogelijk lang stand houden", zo voorspelt Rick Hoksbergen, een van de gezichten van Alfa Accountants.
Hoksbergen deed zijn uitspraken op de openingsavond van de eendaagse Noord-Nederlandse landbouwbeurs Agrarische Schouw deze week in Joure. Hij wees op basis van cijfers van de European Dairy Farmers erop dat de kritische melkprijs in Nederland de laatste tien jaar steeg van 31 naar 37,4 cent. "Daarmee is de Nederlandse melkveehouder van de middenmoot gezakt naar de slechtst scorende 20%. We zitten nu aan de onderkant van de Europese ranglijst."
Rekeningen net betaald
Grondgebondenheid, fosfaatrechten, stikstofgrenzen en andere beperkingen maken goedkoop boeren in het dichtbevolkte Nederland onmogelijk. Hoksbergen zoomde met name in op de situatie in Noord-Nederland. "De melkprijs beweegt rond de 37 cent de laatste tijd niet eens zo slecht, uitgaande van een geraamde gemiddelde meerjarenprijs van €0,35. Maar de meeste melkveehouders kunnen momenteel net zo’n beetje alle rekeningen betalen. Die situatie correspondeert aardig met de huidige Nederlandse break-evenprijs van zo’n €0,37."
Hoksbergen steltde in Joure dat een melkveehouder voor elk 5% groei 1 cent marge op de break-evenprijs nodig heeft. "Een boer die dus landbouwgrond en fosfaatrechten wil kopen zal met zijn break-even ruim onder de 37 cent moeten zitten. Hooguit 30% van de ondernemers haalt dat in Nederland en dus lopen de meeste melkveebedrijven daar klem."
Kwestie van tijd
Te meer omdat melkveehouders de afgelopen jaren al veel eigen geld hebben gebruikt om uitbreiding van het bedrijf te financieren. Het gevolg is dat de bodem van de eigen middelen op steeds meer bedrijven in zicht komt. "Dit betekent dat steeds minder boeren nog grotere oppervlaktes aan grond kunnen aankopen. Dan komt er een moment dat de wal het schip keert."
De conclusies van Hoksbergen is helder. "Ondanks een blijvend krap aanbod van landbouwgrond en toenemende interesse van beleggers, zijn het rendement en de eigen middelen op de meeste melkveebedrijven te laag om grond tegen de huidige prijzen te kunnen kopen. "Het is daarmee dus een kwestie van tijd dat de prijzen van landbouwgrond naar beneden gaat."
Wat hem betreft is de koers van alsmaar schaalvergroting en intensiveren een doodlopende weg. "We moeten iets anders bedenken, anders gaan we het internationaal op alle fronten verliezen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10884154/geen-deense-val-wel-daling-grondprijs]'Geen Deense val, wel daling grondprijs'[/url]