Wat gaat de grondprijs de komende 5 jaar doen? Het grootste gedeelte van de boeren verwacht dat de prijs in deze periode blijft stijgen. Opvallend is echter dat jonge boeren een heel andere verwachting van de grondprijs hebben.
Meer dan 34% van de agrarisch ondernemers die meegewerkt hebben aan een onderzoek van Boerenbusiness, verwacht dat de grondprijs in de komende 5 jaar blijft stijgen. Een bijna net zo groot deel verwacht dat de prijs stabiel blijft, terwijl 20% denkt dat de prijs zal dalen. Bijna 1.100 boeren hebben aangegeven aan wat hun verwachting is.
Duidelijk verschil
Er is wel een duidelijk verschil te zien in de verwachting van de jonge en die van de oudere boeren. Het grootste deel van de jonge boeren (jonger dan 35 jaar) verwacht dat de grondprijs gaat dalen, terwijl het grootste gedeelte van de oudere boeren (ouder dan 45 jaar) verwacht dat de prijs zal stijgen. In percentages uitgedrukt verwacht 33% van de jonge boeren dat de prijs zal dalen, terwijl dat bij de oudere boeren 16% is.
Er is echter wel een logische verklaring voor dit verschil te geven: voor de jonge boeren is een lagere grondprijs gemakkelijker te financieren, terwijl oudere boeren bij een hogere grondprijs wellicht een beter pensioen hebben.
Behalve het verschil tussen de jongere en oudere boeren, valt tevens het verschil tussen de akkerbouwers en veehouders op. Van de akkerbouwers die het onderzoek hebben ingevuld, denkt het grootste gedeelte (40%) dat de grondprijs gaat stijgen. Melkveehouders zijn voorzichtiger: bijna 30% verwacht dat dat de prijs zal stijgen, maar ruim 60% verwacht dat de prijs stabiel blijft of zal dalen.
Verschillen tussen provincies
De verwachting over de grondprijs is ook per provincie sterk verschillend. In bijvoorbeeld Noord-Brabant en Friesland denkt net geen 30% van de boeren dat de prijs gaat dalen. Dat percentage is in bijvoorbeeld Noord-Holland veel hoger; daar verwacht slechts 10% dat de grondprijs daalt, terwijl bijna 50% verwacht dat de grondprijs gaat stijgen.
Dat de boeren Noord-Brabant en Friesland denken dat de grondprijs gaat dalen, is niet verwonderlijk. Dit zijn namelijk de provincies waar over het algemeen meer aanbod is van grond en minder vraag (vergeleken met de provincie Noord-Holland). Behalve de boeren in Noord-Holland verwacht ook een opvallend groot gedeelte van de boeren in Limburg, Groningen en Drenthe dat de grondprijs gaat stijgen.
Het is en blijft bijzonder dat bij een dergelijk hoge grondprijs de meeste boeren nog steeds verwachten dat de grondprijs blijft stijgen; zeker in vergelijking tot het buitenland. Er zijn echter verschillende factoren die aanwijzen dat een stijging van de grondprijs (zeker op de lange termijn) niet realistisch is. Bijvoorbeeld omdat de rente naar verwachting op korte termijn verhoogd wordt.
Opbrengend vermogen
Hoewel de grondprijs vaak niet direct gerelateerd is aan het opbrengend vermogen van de grond, speelt het opbrengend vermogen nog wel steeds een rol. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat hogere grondprijs in Flevoland (+40%), ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde, nog altijd gerelateerd is aan de gemiddelde geldopbrengsten. Die liggen daar per hectare namelijk ook fors hoger.
Flevoland staat momenteel echter niet meer in de lijst van de provincies waarin de meeste boeren verwachten dat de prijs zal stijgen; al verwacht 35% nog altijd dat de grondprijs blijft stijgen. Of dit met het opbrengend vermogen van de grond, of met emotie te maken heeft, is de vraag. Wel verwacht ook een aanzienlijk deel (32%) van de boeren uit Flevoland dat de grondprijs stabiel blijft.
Dit is het derde artikel in een reeks waarin de uitkomsten van het grondonderzoek van Boerenbusiness en DCA-Markets behandeld worden. In het eerste artikel werd de volgende vraag beantwoord: hoelang is deze grondprijs nog te financieren?
De resultaten van het onderzoek zijn ook weergegeven in een factsheet. Deze is hier te downloaden. Boerenbusiness bedankt de agrarisch ondernemers die het onderzoek hebben ingevuld.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10881525/dit-verwachten-jonge-boeren-van-de-grondprijs]Dit verwachten jonge boeren van de grondprijs[/url]
Hangt van veel factoren buiten de landbouw af of landbouwgrond betaalbaar blijft om voor agrarisch gebruik aan te kopen.
Grootste deel van de landbouwgrond blijft eerste 100 jaar nog landbouwgrond, het is heel wel mogelijk dat dit tijdelijk sterk in prijs gaat dalen als de inkomsten te ver gaan afnemen.