Shutterstock

Nieuws Grond

Dit verwachten jonge boeren van de grondprijs

28 Februari 2019 - Anne Jan Doorn - 12 reacties

Wat gaat de grondprijs de komende 5 jaar doen? Het grootste gedeelte van de boeren verwacht dat de prijs in deze periode blijft stijgen. Opvallend is echter dat jonge boeren een heel andere verwachting van de grondprijs hebben.

Meer dan 34% van de agrarisch ondernemers die meegewerkt hebben aan een onderzoek van Boerenbusiness, verwacht dat de grondprijs in de komende 5 jaar blijft stijgen. Een bijna net zo groot deel verwacht dat de prijs stabiel blijft, terwijl 20% denkt dat de prijs zal dalen. Bijna 1.100 boeren hebben aangegeven aan wat hun verwachting is.

Duidelijk verschil
Er is wel een duidelijk verschil te zien in de verwachting van de jonge en die van de oudere boeren. Het grootste deel van de jonge boeren (jonger dan 35 jaar) verwacht dat de grondprijs gaat dalen, terwijl het grootste gedeelte van de oudere boeren (ouder dan 45 jaar) verwacht dat de prijs zal stijgen. In percentages uitgedrukt verwacht 33% van de jonge boeren dat de prijs zal dalen, terwijl dat bij de oudere boeren 16% is.

Er is echter wel een logische verklaring voor dit verschil te geven: voor de jonge boeren is een lagere grondprijs gemakkelijker te financieren, terwijl oudere boeren bij een hogere grondprijs wellicht een beter pensioen hebben.

De jongere boeren verwachten eerder dat de grondprijs gaat dalen.

Behalve het verschil tussen de jongere en oudere boeren, valt tevens het verschil tussen de akkerbouwers en veehouders op. Van de akkerbouwers die het onderzoek hebben ingevuld, denkt het grootste gedeelte (40%) dat de grondprijs gaat stijgen. Melkveehouders zijn voorzichtiger: bijna 30% verwacht dat dat de prijs zal stijgen, maar ruim 60% verwacht dat de prijs stabiel blijft of zal dalen.

Verschillen tussen provincies
De verwachting over de grondprijs is ook per provincie sterk verschillend. In bijvoorbeeld Noord-Brabant en Friesland denkt net geen 30% van de boeren dat de prijs gaat dalen. Dat percentage is in bijvoorbeeld Noord-Holland veel hoger; daar verwacht slechts 10% dat de grondprijs daalt, terwijl bijna 50% verwacht dat de grondprijs gaat stijgen. 

Dat de boeren Noord-Brabant en Friesland denken dat de grondprijs gaat dalen, is niet verwonderlijk. Dit zijn namelijk de provincies waar over het algemeen meer aanbod is van grond en minder vraag (vergeleken met de provincie Noord-Holland). Behalve de boeren in Noord-Holland verwacht ook een opvallend groot gedeelte van de boeren in Limburg, Groningen en Drenthe dat de grondprijs gaat stijgen.

Het is en blijft bijzonder dat bij een dergelijk hoge grondprijs de meeste boeren nog steeds verwachten dat de grondprijs blijft stijgen; zeker in vergelijking tot het buitenland. Er zijn echter verschillende factoren die aanwijzen dat een stijging van de grondprijs (zeker op de lange termijn) niet realistisch is. Bijvoorbeeld omdat de rente naar verwachting op korte termijn verhoogd wordt.

Opbrengend vermogen
Hoewel de grondprijs vaak niet direct gerelateerd is aan het opbrengend vermogen van de grond, speelt het opbrengend vermogen nog wel steeds een rol. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat hogere grondprijs in Flevoland (+40%), ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde, nog altijd gerelateerd is aan de gemiddelde geldopbrengsten. Die liggen daar per hectare namelijk ook fors hoger.

Flevoland staat momenteel echter niet meer in de lijst van de provincies waarin de meeste boeren verwachten dat de prijs zal stijgen; al verwacht 35% nog altijd dat de grondprijs blijft stijgen. Of dit met het opbrengend vermogen van de grond, of met emotie te maken heeft, is de vraag. Wel verwacht ook een aanzienlijk deel (32%) van de boeren uit Flevoland dat de grondprijs stabiel blijft.

Wat verwachten boeren per provincie van de grondprijs?

Dit is het derde artikel in een reeks waarin de uitkomsten van het grondonderzoek van Boerenbusiness en DCA-Markets behandeld worden. In het eerste artikel werd de volgende vraag beantwoord: hoelang is deze grondprijs nog te financieren?

De resultaten van het onderzoek zijn ook weergegeven in een factsheet. Deze is hier te downloaden. Boerenbusiness bedankt de agrarisch ondernemers die het onderzoek hebben ingevuld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
andre vw 28 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10881525/dit-verwachten-jonge-boeren-van-de-grondprijs]Dit verwachten jonge boeren van de grondprijs[/url]
De wens voed de gedachte!!!!
Pater 28 Februari 2019
Ik denk dat de grondprijzen stabiel tot zakkende zijn als je om je heen kijkt er houden heel veel melkveebedrijven op weinig opvolgers en een lastige overname zeker bij hoge grondprijzen deze staan niet in verhouding tot de opbrengsten. Er zijn weinig boeren die vandaag nog grond kunnen kopen . Als beleggingsmaatschappijen in grond beleggen willen ze ook rendement en dat gaat alleen bij lager grondprijzen
Abonnee
Jan zonder land 28 Februari 2019
Stap eens in de auto, en rij een dag door Nederland. Verbaas je over de werkzaamheden, de hoeveelheid kranen en zandauto's die je dan ziet. De uitbreiding aan wegen, woonwijken, industrieterreinen en distributiecentra is weergaloos. Ook wil de stadsmens steeds meer natuur zien. Gemiddeld 6.000 ha per jaar over de laatste 40 jaar is er aan landbouwgrond al opgeslokt. De laatste 2 jaren is dat al 8.000 ha per jaar. Men wil nu nog meer landbouwgrond voor zonnepanelen en windmolens hebben. Over 1 generatie is de grond EUR 250.000,- per hectare waard.
Kjol 28 Februari 2019
Hangt van veel factoren buiten de landbouw af of landbouwgrond betaalbaar blijft om voor agrarisch gebruik aan te kopen.
Grootste deel van de landbouwgrond blijft eerste 100 jaar nog landbouwgrond, het is heel wel mogelijk dat dit tijdelijk sterk in prijs gaat dalen als de inkomsten te ver gaan afnemen.
Piet s 28 Februari 2019
Kjol schreef:
Hangt van veel factoren buiten de landbouw af of landbouwgrond betaalbaar blijft om voor agrarisch gebruik aan te kopen.
Grootste deel van de landbouwgrond blijft eerste 100 jaar nog landbouwgrond, het is heel wel mogelijk dat dit tijdelijk sterk in prijs gaat dalen als de inkomsten te ver gaan afnemen.
Zolang de rente laag blijft gaat de prijs omhoog
Gaat de rente stevig stijgen dan klapt de hele westerse leen en lease wereld inelkaar.
Ons westerse manier van leven zal dit niet aankunnen
Dus zal de politiek de rente laag houden en dus hogere grondprijzen
???!!! 28 Februari 2019
piet, helaas is de politiek niet logisch, niet te vertrouwen en zeker tegen agrarische activiteiten.
sta er niet van te kijken wanneer alles binnen 5 jaar volledig andersom is.
D66 is het nieuwe groenlinks, die idioten van de dierenpartij: zo heb je een heleboel nitwits die alles willen veranderen. daar hoeven maar een paar wilders, ouderen of gelovigen bij en je hebt in potentie kans op een onmogelijke wereld voor boeren in NL
schoenmakers1 28 Februari 2019
bij mij weten is alleen de regering waar Wilders steun aan gaf goed geweest voor de landbouw tot in een heel ver verleden
Abonnee
Berry 28 Februari 2019
@Redactie, @Anne van Doorn

De schrijver van het artikel vindt het bijzonder dat de.meeste boeren denken dat de grondprijs blijft stijgen. Hij noemt dit niet realistisch. Om dit kracht bij te zetten wordt vermeld dat de rente op korte termijn verhoogt wordt.

In de laatste zin zit een link naar een recent artikel van Edin Mujagic met als titel "Lagere groei in eurozone betekent langer lage rentes"
Hij verwacht dat de rentes nog lang laag blijven....

Het is jammer dat deze fout gemaakt wordt. Dit komt de geloofwaardigheid van de rest van het artikel niet ten goede!
Abonnee
3897 1 Maart 2019
Zolang Italie, Griekenland en Frankrijk in de euro zitten kan de rente niet omhoog. Dus stijgt de grondprijs met af en toe een knik(je) naar beneden gewoon door. Prijs van producten en stoppende boeren hebben hier weinig invloed op. Wat meer invloed heeft is dat er volgens mij teveel geld is in het financiele systeem zit, hierdoor zijn er weinig beleggingen met enig rendement. zeker niet in combinatie met zekerheid. Grond blijft hierdoor gewoon gewild.
xx 1 Maart 2019
10 jaar geleden zeiden ze ook al dat er zoveel oude boeren waren dat er dus zoveel grond op de markt zou komen dat de prijs wel moest dalen. De prijs is inmiddels verdubbeld.
Bijna iedereen die de laatste 100 jaar grond heeft gekocht, heeft het goed gedaan. De meeste boeren weten dit wel.
Als je aan die mensen van de bank vraagt wat de grondprijs gaat doen, denkt 98 % dat die gaat dalen. We zullen het wel zien.
Kjol 1 Maart 2019
Grond is een belegging, moet je over de lange termijn bekijken. Grond kopen met het idee van een lagere kostprijs te kunnen realiseren is echter totale kul.
Japanakker 5 Maart 2019
wat de grondprijs drijft , weet geen mens. wat de prijs zal doen weet ook geen mens. zolang de rente laag blijft, verderfelijk laag zijn alle goederen van deze wereld overprijsd. wie weet gaan wel Japan achterna met 30 jarige lage , lees ZERO rente. Europa valt uiteen...wie weet gaan we de USSR achterna. Macron zal kunnen fluiten naar zijn groot Europa waarin hij de franse schulden blijvend kan verstoppen. Tijd dat Nederland en Duitsland hun bult rechten wellicht samen met de noorse landen. De schulden van Europa lopen gelijk met de lijn tussen het germaanse Rijk ( werkers) en het latijnse Rijk ( profiteurs).De grondprijs? Er is véél te veel grond! daar al eens over nagedacht?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Lage gewasprijzen drukken op grondmarkt VS

Aangeboden: Farmers Funding & Advies

'Ook op dit prijsniveau is grondaankoop mogelijk'

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden