Rijksvastgoedbedrijf (RVB) signaleert dat bij geliberaliseerde pacht met voorwaarden omtrent het bouwplan, soms andere bebouwing plaatsvindt dan contractueel is overeengekomen. Om het knelpunt van pachtfraude op te lossen, heeft het RVB een openbare aanvraag geïntroduceerd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een platform gelanceerd waarop startups kunnen reageren om oplossingen te ontwikkelen voor diverse maatschappelijke uitdagingen. Sinds 2 weken staat op dit platform een aanvraag naar oplossingen die bijdragen aan de controle en het oneigenlijk gebruik (lees: fraude) van pachtgronden.
Het RVB stelt dat er soms andere gewassen worden geteeld, dan dat wat is vastgelegd in de geliberaliseerde overeenkomst. Het voorgeschreven bouwplan moet verzekeren dat de grond op een duurzame manier wordt gebruikt. Kortom: de restricties op gewasniveau en het gebruik van de grond moeten ervoor zorgen dat deze niet wordt uitgeput.
Uitdaging
Er wordt gesteld dat er geen goede methode is om te controleren of de pachter zijn bouwplanverplichting nakomt. Er wordt daarom gevraagd naar een oplossing voor de controle en/of preventie van onjuist gebruik (fraude) van pachtgronden. Zij willen de volgende vragen beantwoord hebben; hoe krijgen we inzicht in het gebruik van pachtgronden, en wordt er voldaan aan het voorgeschreven bouwplan?
De laatste vraag heeft betrekking op de aanvraag van betalingsrechten. Er wordt gesteld dat de uitgegeven betalingsrechten en de uitgifte van de pachtgronden niet aan elkaar zijn gekoppeld. Dit maakt het niet mogelijk om te controleren of de subsidie op de juiste manier wordt besteed. Het RVB wil daarom een vernieuwende oplossing om dit aan te pakken.
Controlemethodiek
Zou het verwerven van een idee via de 'startup challenge' ervoor moeten zorgen dat er strenger gecontroleerd gaat worden? Een woordvoeder van het RVB stelt dat controlemethodiek een arbeidsintensief proces is. De huidige controles vinden plaats door visuele inspecties op de percelen. Daarom wil het RVB een innovatieve oplossing om controles van gebruik van pachtgronden te moderniseren (en dus inderdaad de controle en handhaving te versterken).
Op de vraag of deze nieuwe methodiek ook zal worden toegepast op het controleren van illegaal onderverhuren van reguliere pacht (ook wel balkonboeren genoemd), antwoordt de woordvoerder dat het in eerste instantie alleen getest wordt op de korte geliberaliseerde pachtuitgave. Ongeveer 4.000 hectare in Nederland wordt op deze manier uitgegeven door het RVB.
Nieuw kanaal
De publieke aanvraag sluit aan bij de gewenste vernieuwende werkwijze van de overheid: experimenteren, ruimte geven aan nieuwe initiatieven en connecties aangaan met nieuwe partijen. "De openbare aanvraag via 'Startup in Residence' past goed bij deze nieuwe werkwijze", aldus de woordvoerder.
"Iedereen kan zijn of haar idee tot 10 december opsturen. De ideeën met de meeste potentie kunnen een vergoeding van maximaal €25.000 ontvangen, om dit idee zodoende verder uit te werken", zo meldt het RVB. Mocht er een oplossing worden verkregen via de openbare aanvraag, dan kan deze worden ingevoerd. Het doel van een mogelijke oplossing, wordt omschreven als een 'verzekering van kwaliteit en duurzaamheid van de grond portefeuille'.
Klik hier om naar het programma te gaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880638/rvb-zoekt-oplossing-voor-pachtfraude]RVB zoekt oplossing voor pachtfraude[/url]
Gewoon enkel nog maar voor de regionorm verpachten aan biologische boeren. Deze zorgen altijd goed voor hun grond en omgeving.