Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat niet-strategische gronden uitgeven in erfpacht. Tevens gaat een deel van de grond van Rijksvastgoedbedrijf gebruikt worden voor zonneparken en windparken.
Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) laat het bovenstaande in een brief aan de Tweede Kamer weten. Knops wil tegemoetkomen aan de wens uit de sector om gronden langer in gebruik te houden voor bedrijfszekerheid. Daarom zal een deel van de grond die nu in gebruik is voor liberale pacht, in de loop van 2019 in erfpacht worden uitgegeven (via openbare inschrijving).
Deze maatregel is niet alleen belangrijk voor de bedrijfszekerheid, maar scheelt ook administratieve druk voor zowel pachters als het RVB. De erfpachtperiode zal minimaal 26 jaar bedragen.
- Raymond Knops
Grond voor energie-opwekking
Ook wil het kabinet dat het RVB staatsgronden gebruikt voor de opwekking van energie. Het gaat om strategische gronden. Deze moeten binnen 20 jaar gebruikt worden voor doelen als wonen, natuur, energietransitie en infrastructuur. Zolang deze gronden hiervoor niet ingezet worden, worden ze verpacht.
Het kabinet wil dat de grond voor energietransitie ingezet wordt. De grond wordt op den duur verkocht voor nieuwe doeleinden en wordt alleen verkocht tegen de hoogst nieuwe bestemmingswaarde, wat vaak meer is dan de agrarische waarde.
Provincie Flevoland
Als voorbeeld gaat de staatssecretaris in op de provincie Flevoland. Deze provincie wil een gedeelte van de energietransitie invullen door zonne-energie op te wekken op maximaal 1.000 hectare (zonneparken). Het RVB zal hieraan meewerken door een deel van haar strategische gronden in te zetten. Rijksvastgoedbedrijf heeft circa 20% van de grond in Flevoland in bezit.
Ook zouden erfpachtgronden ingezet kunnen worden voor de opwekking van energie, bijvoorbeeld door met de pachter overeen te komen dat het erfpachtrecht ingewisseld wordt voor een ingebruikgevingscontract. Dit om ervoor te zorgen dat op een deel van de grond energie opgewekt wordt. Aan de pachters van de 164 hoeves die in eigendom zijn van de staat, wil Knops toestemming geven om zonnepanelen te plaatsen op de daken. Dit zal worden aangemerkt als pachtersinvestering.
Controle op bodemkwaliteit en onderverpachting
Om bodemkwaliteit te waarborgen, wil de Knops ook erfpachtgronden op eenzelfde manier controleren als geliberaliseerde pachtgronden. Knops waarschuwt in de Kamerbrief dat het Rijksvastgoedbedrijf in overleg met de sector strenger gaat optreden tegen illegale onderverpachting.
De Staat zal verder geen gronden aan pachters verkopen, omdat dit leidt tot vermogensverlies. Alleen niet-strategische en in (erf)pacht uitgegeven gronden (waarvan verwacht is dat dit erf niet voor bedrijfsverplaatsingen of bestemmingswijzigingen noodzakelijk is) zullen openbaar worden verkocht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880228/rvb-gaat-vrijkomende-grond-in-erfpacht-uitgeven]RVB gaat vrijkomende grond in erfpacht uitgeven[/url]