Shutterstock

Nieuws Pacht

RVB gaat vrijkomende grond in erfpacht uitgeven

15 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat niet-strategische gronden uitgeven in erfpacht. Tevens gaat een deel van de grond van Rijksvastgoedbedrijf gebruikt worden voor zonneparken en windparken.

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) laat het bovenstaande in een brief aan de Tweede Kamer weten. Knops wil tegemoetkomen aan de wens uit de sector om gronden langer in gebruik te houden voor bedrijfszekerheid. Daarom zal een deel van de grond die nu in gebruik is voor liberale pacht, in de loop van 2019 in erfpacht worden uitgegeven (via openbare inschrijving).

Deze maatregel is niet alleen belangrijk voor de bedrijfszekerheid, maar scheelt ook administratieve druk voor zowel pachters als het RVB. De erfpachtperiode zal minimaal 26 jaar bedragen.

Staatsgronden gebruiken voor de opwekking van energie

- Raymond Knops

Grond voor energie-opwekking
Ook wil het kabinet dat het RVB staatsgronden gebruikt voor de opwekking van energie. Het gaat om strategische gronden. Deze moeten binnen 20 jaar gebruikt worden voor doelen als wonen, natuur, energietransitie en infrastructuur. Zolang deze gronden hiervoor niet ingezet worden, worden ze verpacht.

Het kabinet wil dat de grond voor energietransitie ingezet wordt. De grond wordt op den duur verkocht voor nieuwe doeleinden en wordt alleen verkocht tegen de hoogst nieuwe bestemmingswaarde, wat vaak meer is dan de agrarische waarde.

Provincie Flevoland
Als voorbeeld gaat de staatssecretaris in op de provincie Flevoland. Deze provincie wil een gedeelte van de energietransitie invullen door zonne-energie op te wekken op maximaal 1.000 hectare (zonneparken). Het RVB zal hieraan meewerken door een deel van haar strategische gronden in te zetten. Rijksvastgoedbedrijf heeft circa 20% van de grond in Flevoland in bezit.

Ook zouden erfpachtgronden ingezet kunnen worden voor de opwekking van energie, bijvoorbeeld door met de pachter overeen te komen dat het erfpachtrecht ingewisseld wordt voor een ingebruikgevingscontract. Dit om ervoor te zorgen dat op een deel van de grond energie opgewekt wordt. Aan de pachters van de 164 hoeves die in eigendom zijn van de staat, wil Knops toestemming geven om zonnepanelen te plaatsen op de daken. Dit zal worden aangemerkt als pachtersinvestering. 

Controle op bodemkwaliteit en onderverpachting
Om bodemkwaliteit te waarborgen, wil de Knops ook erfpachtgronden op eenzelfde manier controleren als geliberaliseerde pachtgronden. Knops waarschuwt in de Kamerbrief dat het Rijksvastgoedbedrijf in overleg met de sector strenger gaat optreden tegen illegale onderverpachting.

De Staat zal verder geen gronden aan pachters verkopen, omdat dit leidt tot vermogensverlies. Alleen niet-strategische en in (erf)pacht uitgegeven gronden (waarvan verwacht is dat dit erf niet voor bedrijfsverplaatsingen of bestemmingswijzigingen noodzakelijk is) zullen openbaar worden verkocht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
IJsselmeerklei 16 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880228/rvb-gaat-vrijkomende-grond-in-erfpacht-uitgeven]RVB gaat vrijkomende grond in erfpacht uitgeven[/url]
Kortzichtig van RVB om de grond met de kleinste Carbon footprint t.o.v. De opbrengst in te zetten voor zonneakkers. Ergens anders in de wereld heb je veel meer hectares nodig om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren. Of moet dit plan nog verder uitgewerkt worden en is dit pas een voorzetje/proefballonetje?
???!!! 16 Oktober 2018
eens, in de sahara ligt veel braak.
tevens schijnt de zon daar veel intensiever.
paar draadjes naar NW europa en klaar!
Berry 16 Oktober 2018
Ff een zandstorm en je kunt de panelen daar weer schoonmaken
Abonnee
betweter 17 Oktober 2018
maar wel op een kameel
Duurzaam 18 Oktober 2018
Er zijn nog genoeg westerse journalisten om Saoedi-Arabië van biomassa te voorzien.

De sjeik heeft voldoende olie om VW te laten verbrassen

en VW helpt RVOB aan de kennis om meer rendement uit onroerend goed te halen door erfpacht te veilen.

Wat wil je meer, iedereen goed rendement, nu de gebruikers nog.

Duurzaam 18 Oktober 2018
Er zijn nog genoeg westerse journalisten om Saoedi-Arabië van biomassa te voorzien.

De sjeik heeft voldoende olie om VW te laten verbrassen

en VW helpt RVOB aan de kennis om meer rendement uit onroerend goed te halen door erfpacht te veilen.

Wat wil je meer, iedereen goed rendement, nu de gebruikers nog.

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden