Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft een lijst gepubliceerd met alle kavels in Flevoland en Noord-Holland, die deze herfst in aanmerking komen voor geliberaliseerde pacht. Het gaat in totaal om 1.000 hectare landbouwgrond. Vanaf half september worden alle details bekend gemaakt.
Eerder liet een woordvoerder van RVB aan Boerenbusiness weten dat het om bruto 1.400 hectare ging. Percelen met te veel grondgebonden ziektes of een slechte structuur worden uit deze lijst geschrapt. In totaal is er zo een streep door 400 hectare gezet.
Netjes verdeeld
Het gaat in totaal om 43 kavels die het RVB in de geliberaliseerde pacht gooit. De kavels van het Rijksvastgoedbedrijf liggen in Oost- en Zuid- Flevoland, de Noordoostpolder, maar ook in de Wieringermeer. De percelen zijn netjes verdeeld over de gehele polder. Bijna iedere plaats komt wel aan bod.
Faire marktprijs
De exacte ligging, informatie en andere details over de inschrijving maakt het RVB over 4 weken bekend. De manier van verpachten is omstreden, maar wordt toch doorgezet. "De Tweede Kamer heeft deze manier goedgekeurd. De prijs die eruit rolt, is een faire marktprijs", liet de overheidsdienst eerder weten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10875489/1000-hectare-pachtgrond-bekend-gemaakt][/url]
graag serieuze reacties graag. ben met mijn vrouw naar de (coöperatie) bank geweest en hebben toestemming om tot 4000 euro te gaan. mijn vader wil ook nog 200 euro doen dan kunnen we tot 4200. we hebben zelf nooit gekocht maar altijd gedacht en daarom niet gegroeid. ben jonge boer dit lijkt een kans. moet ik het doen of niet.
Vind het toch raar dat pachters die de grond soms al meer dan 10 jaar in gebruik hebben zonder pardon aan de kant gezet worden. RVB kan toch ook eerst met hun in overleg voor een hogere pachtprijs.
Heeft een pachter die vele jaren via losse pacht dezelfde kavel heeft gepacht dan geen bescherming?
Wat braaf in de doofpot blijft is er multinationals garen spinnen bij de beschikbaarheid van deze grond voor het invullen van volledige kavels met zonnepanelen om hun carbon footprint te downplayen. Let maar op.
ik denk er ook over om in te schrijven. ben zelf geen boer ook nooit geweest maar door boer te worden kan ik gebruik maken van enorme aantrekkelijke fiscaliteit. dan kan mij die 50 ha van 4500 per ha niks schelen. haal ik dubbel en dwars terug bij de belastingdienst. heb t uit zitten rekenen maar als ik 8000 euro per ha betaal is het nog een prima investering