De landbouwgronden van boeren in Flevoland liggen volgens de provincie te ver uit elkaar. Om die versnippering aan te pakken, moet er een grote grondruil gaan plaatsvinden, zo meldt Omroep Flevoland.
Door de schaalvergroting is veel grond van eigenaar gewisseld en ligt deze altijd dicht bij het bedrijf. Hierdoor moeten landbouwwerktuigen grote afstanden afleggen. Volgens de Provincie Flevoland is dat gevaarlijk voor het verkeer in de dorpen en op de smalle polderwegen. Vooral in de Noordoostpolder liggen de gronden van boeren erg verspreid.
Kavelruil
Een grote kavelruil zien de provincie en wethouder Andries Poppe, van de gemeente Noordoostpolder, als de ideale oplossing. Na de zomer moet het plan klaar zijn.
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) staat welwillend tegenover een kavelruil. Ook als dat een ruil is met grond dat niet van de RVB is. 'De voorwaarde is wel dat wij er niet slechter op worden', aldus woordvoerder Frank Wassenaar.
Comeback vrijwillige kavelruil
Overigens werd onlangs bekend dat in Nederland vrijwillige kavelruil na een sterke terugval in 2000-2003 een comeback heeft gemaakt. Uit een notitie van Wageningen University en Research blijkt dat de laatste 5 jaar gemiddeld 7.100 hectare landbouwgrond per jaar via kavelruil is overgedragen.
Na de piek in 2014, van meer dan 8.000 hectare, is de omvang echter gedaald tot 5.500 hectare in 2016. Relatief gezien wordt veel landbouwgrond in het noorden en oosten van het land via vrijwillige kavelruil overgedragen. In het zuiden gebeurt dat veel minder. Flevoland loopt met een aandeel van 5 procent in de achterhoede.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.