De druk op Duitse grond neemt met het succes van de biogasinstallaties alleen maar toe. Niet alleen de installaties hebben grond nodig ook de teelt van gewassen voor de installaties slurpt grond op. De grondhonger stuurt prijzen dan ook de hoogte in, zo meldt de NZW.
Zelfs spelers op de beurs worden groen van jaloezie wanneer ze de rendementen zien van Duitse landbouwgrond. Werd grond 20 jaar geleden maar voor 30.000 Duitse mark verhandeld vandaag de dag brengt grond incidenteel 70.000 tot 80.000 euro op wanneer er biogasinstallaties bij betrokken zijn. Menig eigenaar van 15 hectare grond die in zijn leven niet veel bereikt heeft wordt na de verkoop opeens miljonair.
In Nordrhein Westfalen lopen de prijzen van grond op. Niet alleen omdat grond gezien wordt als een goede investering, maar ook omdat grond nodig is voor de mestafzet. Tevens brengt de maisteelt voor biogas meer op dan aardappelen en rogge.
In de oude vorstendommen Osnabruck en Munster worden nu 60 miljoen varkens gehouden en gemest. Terwijl Vechta, Cloppenburg en Emsland (Nedersaksen) het centrum voor de pluimveehouderij vormen.
De druk ligt daarmee op de akkerbouwgrond. Die gronden zijn hard nodig voor de mestafzet. De federale regering zet ook nog eens in op een grote binding van intensieve veehouderijen aan grond. Dit middels vergunningen. Milieuvoorschriften verhogen de druk op het oppervlak.
In Munsterland geldt hierdoor sinds enkele jaren in verschillende gevallen een pachtprijs van 1.500 euro per hectare. Ook akkerbouwers betalen de rekening omdat veel gemeente oppervlaktes grond hebben aangekocht voor industrie. Rond Friesoythe staan ondertussen 100 biogasinstallaties. Ook in Emsland heeft de industrialisering van de agrarische sector zich ingezet.
Er wordt zelfs melding gemaakt van boeren die in zes jaar nog geen 120.000 euro voor zes hectare kregen, maar in 2013 het dubbele krijgen geboden. De verkoopprijs van akkerbouwgrond is niet alleen in de omgeving van Emsland geëxplodeerd. In Weser-Ems-Raum wordt de explosie van de grondprijs verklaard door de opkomst van biogasinstallaties. Elk van hen heeft gemiddeld 200 hectare grond nodig.
Over het laatste jaar wordt de stijging van de grondprijs op 20 procent geschat. Nu hebben ook nog eens investeerders die niets met landbouw te maken hebben grond ontdekt. Hun aandeel wordt op 10 procent geschat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10823663/Biogas-verandert-grond-in-goudmijn]Biogas verandert grond in goudmijn[/url]