Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Grote oogst overschaduwt recordverbruik tarwe

Vrijdag 12:50 uur - Jurphaas Lugtenburg

De Europese Commissie verwacht dat we deze zomer fors meer tarwe gaan dorsen. Niet alleen is er meer tarwe gezaaid, ook de opbrengsten zijn volgens de prognose een stuk beter dan vorig jaar. Dat is niet zo gek overigens na vorig seizoen toen alles in het water viel. Het nieuws van een goede oogst kreeg meer vat op de tarwemarkt dan het recordverbruik dat de Commissie ook voorspelde. Op de sojamarkt werd gisteren weer eens duidelijk dat de VS nog steeds een factor van belang is. Dat is India niet ontgaan en zij gaan tegen de stroom in als het om de internationale handelspolitiek gaat.

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,75 lager op €218,25 per ton. Ook op de beurs in Chicago deed tarwe een stapje terug en sloot 0,6% lager op $5.32 per bushel. Maïs bewoog meer zijwaarts en hield het bij een minnetje van 0,3% om te sluiten op $4.50 per bushel. In tegenstelling tot de granen zat soja in de lift afgelopen handelssessie. Het meicontract sloot 1,6% hoger op $10.16¾ per bushel.

De Europese Commissie schat dat de komende tarweoogst in de EU 11,3% groter is dan de oogst van 2024. Dat klinkt alleen spectaculairder dan het is. De oogst van 2025 wordt geraamd op 132,9 miljoen ton tegen de 119,4 miljoen ton afgelopen oogst, maar de opbrengsten van 2022 en 2023 zaten beide boven de 133 miljoen ton. Dat er in de EU komende oogst meer tarwe wordt gedorst komt volgens de Commissie deels door een uitbreiding in areaal en deels door hoger hectareopbrengsten door betere groeiomstandigheden. De totale tarwe =oogst in de wereld wordt door de Europese Commissie (dat daarvoor terugvalt op de cijfers van het IGC) geraamd op 806,7 miljoen ton en als dat gerealiseerd wordt is dat een recordoogst. Ter vergelijking: het USDA gaat uit van 797,2 miljoen ton in het laatste Wasde-rapport. Behalve de oogst piekt ook het verbruik van tarwe, tot een recordhoogte van 812,7 miljoen ton.

Niet alleen de Europese Commissie zorgde voor bearish nieuws op de granenmarkt ook de weerberichten hebben een prijsdrukkend effect. Voor het zuiden van Rusland en een stuk Oekraïne zit er namelijk regen in de verwachting.

Maïs kreeg ook een tikje door de weerberichten, maar daarvoor wordt vooral naar Brazilië gekeken. De start van de maïsteelt na soja in Brazilië gaat van een leien dakje mede door de vlotte oogst van de soja. In de nieuwste update schrijft Conab dat 76,4% van de soja geoogst is tegen 66,3% vorig seizoen. Opbrengsten van soja zijn over het algemeen goed en de totale sojaoogst ligt op schema voor een record. Toch worden niet overal in Brazilië topopbrengsten gehaald. In Rio Grande du Sul (de op twee na grootste sojaprovincie) is het gewas nog niet helemaal afgerijpt en door hoge temperaturen en gebrek aan vocht vallen opbrengsten volgens lokale bronnen wat tegen.

Ondanks de positieve berichten uit Brazilië werd gisteren duidelijk dat de VS ook nog een flink stempel kan drukken op de sojamarkt, zo getuige de stijging op de CBoT. Een zwakkere dollar en de verwachting dat boeren in de VS komende seizoen minder soja gaan zaaien, gaf de markt steun.

Handelsoorlog
Importtarieven van Trump en de tegenreacties daarop uit onder andere Canada en Mexico blijven voor onzekerheid zorgen. Volgende week woensdag 2 april (1 april zou een grap opgevat kunnen worden volgens Trump) komt er als het volgens schema verloopt daadwerkelijk een heffing van 25% op producten uit Mexico en Canada. Dit plan is echter al twee keer uitgesteld. Opnieuw uitstel zou niemand verbazen.

India vaart een geheel eigen koers als het gaat om de handelspolitiek van de VS. Waar bijvoorbeeld de EU en China zich in de gordijnen laten jagen, past India meer de Mark Rutte-strategie toe. India probeert de Amerikaanse regering gunstig te stemmen door niet vol in de tegenaanval te gaan, maar te zoeken naar een compromis. Zo zou India bereid zijn om de importheffingen op verschillende agrarische producten uit de VS te schrappen om tot een deal te komen met de regering van Trump. Dat bericht althans Reuters op basis van anonieme bronnen die bij de onderhandelingen betrokken zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden