VolodymyrT / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Vrije toegang tot Zwarte Zee blijft onzeker

Donderdag 12:24 uur - Jurphaas Lugtenburg

Komt er nu wel of geen staakt-het-vuren op de Zwarte Zee? Het Kremlin zegt dat daar pas sprake van kan zijn als sommige sancties worden opgeheven terwijl dat volgens Kiev niet de afspraak is. Het belang voor de granenmarkt moet overigens niet worden overschat volgens verschillende experts. Russische exportbeperkingen hebben meer effect. Een andere belangrijke factor blijft het weer. Russische tarwetelers lijken wat dat betreft dit seizoen meer geluk te hebben dan hun collega’s in de VS.

Het meicontract tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 hoger op €222 per ton. Op de CBoT sloten de granen in de min. Tarwe sloot 1,5% lager op $5.35¼ per bushel. Maïs liet een vergelijkbare daling zien op de beurs in Chicago en leverde 1,4% in om te sluiten op $4.51¼ per bushel. Soja bewoog meer zijwaarts en sloot driekwart cent lager op $10.01 per bushel.

Wel of geen staakt-het-vuren op de Zwarte Zee en het lot v an de energie infrastructuur in Oekraïne en Rusland houden ook op de granenmarkt de gemoederen bezig. Washington maakte afgelopen dinsdag bekend dat er een bestand overeengekomen is tussen Rusland en Oekraïne. In ruil voor de medewerking van het Kremlin zou Amerika sommige sancties gericht tegen Rusland opheffen. Over wat er nu precies is afgesproken, heerst de nodige onduidelijkheid. Volgens het Kremlin zou het bestand pas in werking kunnen treden als een aantal Russische banken weer toegang krijgen tot het internationale betalingssysteem Swift. Volgens de Oekraïnse president Zelenski is dat onwaar en hoeven er onder de deal geen sancties opgeheven te worden.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov wordt Rusland met het staakt-het-vuren weer een betrouwbare partner op de internationale graan- en kunstmestmarkt. "We willen dat de graan- en kunstmestmarkt weer voorspelbaar wordt en dat niemand ons de toegang probeert te ontzeggen", vertelde Lavrov op de Russische televisie. "Niet alleen omdat we een legitieme winst willen maken in een eerlijke concurrentie, maar ook omdat we bezorgd zijn over de voedselzekerheid in Afrika en andere landen in het globale zuiden."

Binnenlandsbeleid
De tarwemarkt reageerde op de mogelijke deal tussen Rusland en Oekraïne maar volgens sommige analisten is het voor door emotie dat prijzen in Chicago een stapje terug deden. Ondanks dat de oorlog in volle hevigheid woede wist Rusland grote hoeveelheden graan te verschepen de voorbije jaren. Dat Rusland sinds dit kalenderjaar minder tarwe exporteert is voor een gevolg van beleid van het Kremlin. Om prijzen tarwe, bloem en brood op de binnenlandse markt niet te sterk te laten stijgen remt Rusland de export met quota en exportheffingen. Het effect van een wapenstilstand op de Zwarte Zee moet volgens verschillende analisten dan ook niet overschat worden.

Het weer heeft meer impact op de beschikbaarheid van tarwe. En laten de weerberichten er voor boeren in het Zuiden van Rusland en het Oosten van Oekraïne er net wat gunstiger uit zien. Volgens de Commodity Weather Group komt er regen aan voor deze regio en dat zou de droogte wat verlichten. Op de tarwegordel in de VS hebben boeren minder geluk. Daar is en blijft het voorlopig droog volgens de weerberichten. In de Midwest en het Zuiden zien de groeiomstandigheden er beter uit. Daar valt wel regen en lijkt er een goede start voor maïs en soja in het verschiet te liggen.

Spelers op de graanmarkt lopen ook al een beetje vooruit op de areaalverwachtingen voor de VS die het USDA komende maandag publiceert. Uit een peiling van Bloomberg blijkt dat en gerekend wordt op een 3,8% groter maïs areaal en dat boeren in de VS 3,2% minder soja zaaien ten opzichte van vorige jaar. Het areaal tarwe valt volgens deelnemers aan de Bloomberg enquête 0,5% groter uit.

Inflatie door dure maïs
Van een matige prijs voor maïs is in Brazilië geen sprake. In sommige regio's is de maisprijs naar het hoogste punt in drie jaar gestegen. Door een combinatie van een kleine begin voorraad, een gestage vraag naar maïs voor ethanol en veevoer en een matige start en veel onzekerheid over het weer in de tweede teelt maïs zitten de prijzen in de lift. Dat is slecht nieuws voor de Braziliaanse regering omdat met een hoge maïsprijs (voedsel) inflatie op de loer ligt. Maïs is de grootste input voor pluimvee-, varkens- en rundveevoer volgens marktbureau Datagro. Het bureau verwacht dat mede daardoor de inflatie boven de 3% uitkomt, de maximale doelinflatie van de Braziliaanse overheid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden