Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Chinese soja-import schiet naar recordniveau

Gisteren 12:00 uur - Jurphaas Lugtenburg

Het Wasde-rapport van vrijdag werkte afgelopen handelssessie door op de granenmarkt. Krappere voorraden soja en maïs maken de markt wat nerveus. Tel daarbij een recordimport van China op en de rally valt goed te verklaren. Niet alle analisten zijn even zeker dat de stijging verder doorzet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 hoger op €234 per ton. Op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 2,7% hoger op $5.45 per bushel. Soja sloot 2,8% hoger naar $10.41½ per bushel. Ook maïs zat in de plus afgelopen handelssessie en sloot 1,3% hoger op $4.76½ per bushel.

De positieve stemming op de graanbeurzen wordt hangt volgens analisten in belangrijke mate samen met het Wasde-rapport van afgelopen vrijdag (10 januari). De Amerikaanse oogstcijfers voor maïs en soja zijn in de januari-editie van het rapport naar beneden bijgesteld. Ook de verwachte eindevoorraden zijn kleiner dan eerder voorzien door het USDA. Afgelopen vrijdag zaten de koersen daardoor in de lift en die beweging is na het weekend doorgezet.

Douanecijfers uit China gaven soja nog een extra zetje in de rug. In kalenderjaar 2024 heeft 's werelds grootste soja-importeur namelijk een recordhoeveelheid soja ingevoerd, zo blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers. China importeerde 105,03 miljoen ton van het oliehoudende zaad. Dat is 6,5% meer dan in 2023. Goede marges voor de sojaverwerkers en de angst voor een handelsoorlog met de VS stuwde de soja-import naar grote hoogtes volgens analisten.

Handelsoorlog
Daar schuilt meteen ook een gevaar in. Of Trump zijn belofte nu wel of niet nakomt een importheffing van 60% op producten uit China in te stellen als hij volgende week zijn intrek neemt in het Witte Huis, is nog niet zeker. Over eventuele Chinese tegenmaatregelen is helemaal niks te zeggen. Wat we wel weten is dat China afgelopen jaar heeft gebruikt om een sojavoorraad op te bouwen. Daarnaast heeft China goede relaties met verschillende leveranciers en is het niet zo afhankelijk van soja uit de VS als acht jaar geleden het geval was. Ook de marges van de Chinese sojaverwerkers staan onder druk. Daarnaar gekeken liggen de kaarten voor soja de komende tijd minder gunstig geschud dan je op basis van de rally van de laatste dagen zou verwachten.

Tarwe sloot afgelopen handelssessie weliswaar in het groen, maar dat was volgens verschillende analisten vooral omdat tarwe werd meegezogen in het kielzog van maïs en soja. Dat het USDA het areaal wintertarwe hoger inschat dan de handel verwachtte, lijkt even vergeten te zijn.

Matige Russische exportweek
UkrAgroConsult schat de komende tarweoogst in Oekraïne op 55 tot 65 miljoen ton. Daarmee zou Oekraïne in 2025 net iets meer dorsen dan de 54,3 miljoen ton van afgelopen oogst. Het bureau schat de export op 40 tot 50 miljoen ton. Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië zullen de belangrijkste afzetmarkten worden volgens UkrAgroConsult. Daar groeit de vraag naar graan en oliehoudende zaden, schrijft het marktbureau.

De vraag naar tarwe uit Rusland valt een beetje tegen. Afgelopen week exporteerde Rusland 410.000 ton tegen 550.000 ton een week eerder. Vorige week vierde de Russisch-orthodoxe kerk kerst. Veel bedrijven zijn dan gesloten en dat zou een verklaring kunnen zijn voor de matige export. De Ikar-notering voor Russische Zwarte Zee-tarwe is ongewijzigd gebleven op $237 per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden