Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Belastingregels remmen Oekraïense graanexport

Gisteren 12:40 uur - Jurphaas Lugtenburg

Oekraïne exporteerde in december minder graan dan in november. Volgens analisten hangt dat samen met nieuwe regels tegen belastingontwijking door graanexporteurs. De kleinere Oekraïense export heeft niet geleid tot meer vraag uit de EU. Het weerbericht voor Argentinië zorgt voor de verandering eens voor wat prijsdruk op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren onveranderd op €230,75 per ton. Op de CBoT sloten de koersen over de hele linie in het rood. Tarwe was de grootste daler en sloot 1,2% lager op $5.36¼ per bushel. Maïs leverde 0,9% in en kwam daarmee uit op $4.54 per bushel. Bij soja bleef het verlies beperkt tot 0,5%. Dat bracht de slotkoers op $9.87½ per bushel. Vandaag is op de CBoT een verkorte handelsdag in verband met een dag van nationale rouw voor de begrafenis van oud-president Jimmy Carter.

De maatregelen die Oekraïne genomen heeft om belastingontwijking met de graanexport de kop in te drukken zijn terug te zien in de exportcijfers over december van het Oekraïense ministerie van Landbouw. In totaal werd 3,6 miljoen ton graan geëxporteerd door Oekraïne. Dat is 13% minder dan in november. Het grootste deel van de graanexport betreft maïs met 2,5 miljoen ton. Verder werd 789.000 ton tarwe uitgevoerd. In totaal exporteerde Oekraïne dit seizoen tot en met december 22,4 miljoen ton tegen 19,4 miljoen ton over dezelfde periode vorig seizoen.

Volgens sommige analisten spelen de minimumexportprijzen die per 1 december zijn ingesteld een belangrijke rol bij de teruglopende export. Die maatregel is ingesteld om te voorkomen dat exporteurs de exportprijs kunstmatig laag houden om op die manier zo min mogelijk omzetbelasting te betalen. Andere analisten wijzen erop dat boeren geen haast hebben om maïs te verkopen omdat de prijs op de Oekraïense markt in de lift zit. Relatief kleine voorraden in Oekraïne worden ook genoemd, maar dat speelt vooral bij oliehoudende zaden en plantaardige olie. De export van oliehoudende zaden over december was 580.600 ton, 28% minder dan in november en de export van plantaardige olie daalde met 22% naar 421.900 ton.

Europese graanexport blijft kwakkelen
De EU heeft niet echt kunnen profiteren van de kleinere export van Oekraïne. De EU heeft tot en met 5 januari 11,2 miljoen ton tarwe geëxporteerd dit seizoen, zo blijkt uit de statistieken van de Europese Commissie. Vorig jaar stond de teller op 16,9 miljoen ton. Nigeria, Marokko en het VK zijn met respectievelijk 1,8 miljoen, 1,1 miljoen en 0,9 miljoen ton de grootste afnemers van tarwe. De export van gerst loopt met 2,2 miljoen ton 32% achter vergeleken met vorig seizoen. De EU heeft tot dusver dit seizoen 5% meer maïs geïmporteerd. De teller staat nu op 10,1 miljoen ton.

De handel neemt ondertussen ook een voorzichtig voorschot op het Wasde-rapport dat vrijdagavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd. Doorgaans is de januari-editie van het rapport voorzichtig bullish voor de granenmarkt. Daar gaat de handel nu ook vanuit, zo blijkt uit de peiling die Reuters heeft gehouden.

Droogte in Argentinië gaf soja en maïs de laatste dagen steun. Voor de door droogte getroffen Argentijnse akkerbouwers lijkt regen op komst. De graanbeurs van Buenos Aires citeert lokale weerberichten waarin regen wordt voorspeld voor de periode van 16 tot 22 januari. Het Amerikaanse weermodel voorspelt ook wel neerslag voor die periode maar is minder stellig dan de Argentijnse meteorologen. Desalniettemin zorgen de weerberichten voor Zuid-Amerika voor wat prijsdruk op de beurs in Chicago.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden