Op de beurs in Parijs steeg tarwe naar het hoogste punt sinds afgelopen juni. De zwakke euro geeft tarwe export een steuntje in de rug volgens analisten. In de VS kreeg tarwe juist een tikje door een dure dollar. Bij maïs en soja werd het effect van de relatief hoge dollarkoers gecompenseerd door hogere energieprijzen.
Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €2 hoger en kwam daarmee op €239,25 per ton. Dat is de hoogst slotkoers sinds begin juni. Op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 1% lager op $5.45¾ per bushel. Maïs en soja bewogen meer zijwaarts, maar sloten wel in het groen. Maïs pluste 0,2% hoger op $4.59½ per bushel. Soja sloot 0,1% hoger naar $9.99½ per bushel.
Tarwe op de Matif zat volgens analisten in de lift door de zwakke euro die is teruggezakt tot onder $1,04. Voor internationale kopers wordt Europese tarwe daardoor interessanter. In de VS is precies het omgekeerde aan de hand. Amerikaanse tarwe exporteurs hebben last van een hoge dollar koers. De weerberichten helpen de Europese tarwe daarbij ook een handje. De tarwe in het Zwarte Zeegebied stond er al niet florissant op en daar zit met beperkte regen in mild winterweer in de verwachting weinig verandering in te komen. Tarwe uit die regio is de directe concurrent van de EU.
Voor de prairies in de VS is wel kouder weer opkomst. De gevolgen voor de wintergranen blijven echter beperkt omdat het koufront vooraf wordt gegaan door sneeuw. Niet alleen als bescherming tegen de kou is de sneeuw welkom op de prairies. Het is aan de droge kant dus als de sneeuw later in de winter gaat smelten heeft de tarwe er nog een keer profijt van. Uit de nieuwste droogte monitor blijkt dat een kwart van de wintertarwe in de VS te maken heeft met droogte. Vorig jaar deze week was dat 32%.
Steun uit energiehoek
Soja en maïs worden op de beurs in Chicago minder geraakt door de relatief dure dollar. Dat komt volgens analisten door stijgende energieprijzen. Dat maakt ethanol uit maïs en sojaolie interessanter voor het gebruik in biobrandstof. Daarnaast is de droogte in Argentinië ook voer voor de bulls in de markt. Voor de komende twee weken wordt er geen regen van betekenis verwacht in het Zuid-Amerikaanse land.
Het uiterste Zuiden van Brazilië heeft ook te kampen met droogte. In het overgrote deel van Brazilië gaat het groeiseizoen tot nu toe echter volgens het boekje. StoneX heeft dan ook de opbrengst verwachting voor soja in Brazilië fors verhoogd naar 171,4 miljoen. In de vorige prognose ging StoneX nog uit van 166,2 miljoen ton. De exportverwachting is verhoogd van 103 naar 107 miljoen ton. De prognose voor de Braziliaanse maïsoogst is met 300.000 ton verhoogd naar 128,6 miljoen ton door StoneX.