De tekenen zijn er dat tarwe nog een stap omhoog zou kunnen zetten. Een rally wil alleen maar niet doorzetten. Na berichten over tegenvallers in Rusland werden gisteren de gemoederen weer verder getemperd door positieve verwachtingen voor de tarweoogst van 2025 in de EU. Ook berichten over goede opbrengsten in Australië doen de markt vanuit de teler gezien geen goed.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot €3,75 lager op €329 per ton. Op de CBoT deed tarwe een flinke stap terug met 1,5% naar $5.33 per bushel. Maïs zette een stapje omhoog met 0,8% naar $4.40¾ per bushel. De grootste stijger afgelopen handelssessie was soja met een plus van 1,2% naar $9.63 per bushel.
Voor de Europese tarwetelers is er weinig eer te behalen als het om de prijsvorming gaat. Na het op zijn zachtst gezegd uitdagende teeltseizoen 2023/24 maakt de prijs de lagere opbrengsten en kwaliteitsproblemen alles behalve goed. Berichten dat er in de tweede helft van het exportseizoen minder tarwe uit het Zwarte Zeegebied gaat komen geven de markt wel wat steun, maar zijn onvoldoende om een echte rally in gang te zetten. Ook de matige stand van de wintergranen in Rusland en Oekraïne brengt wel wat spanning in de markt, maar drijft de prijs nog niet echt op.
Vanuit telersoogpunt is het best wonderlijk dat een bericht van Strategie Grains meer effect lijkt te hebben op de markt. Het Franse marktbureau verwacht dat de tarweoogst van 2025 in de EU 11% groter uitvalt vergeleken met 2024. De grotere tarweopbrengst in Europa komt voor een belangrijk deel door een uitbreiding in het areaal. De herfst en winter verloopt tot nu toe redelijk volgens het boekje. De potentiële opbrengst ligt daardoor hoger vergeleken met vorig seizoen.
Krapte op de wereldmarkt
Het rapport van Strategie Grains bevat overigens ook nog wel wat voer voor de bulls in de markt. Ondanks de grotere oogst die voorzien wordt voor de EU blijft de wereldmarkt voor tarwe 'tamelijk krap'. Daarbij wijzen de marktanalisten van het bureau onder meer op de precaire toestand van de wintertarwe in Rusland. Vergeleken met afgelopen jaar voorziet Strategie Grains dan ook hogere prijzen voor zowel tarwe als gerst.
Wat de stemming op de tarwemarkt nog wat extra drukt zijn de goede vooruitzichten op het zuidelijk halfrond. In Australië kunnen de combinemachinisten vol op het orgel. In de grootste teeltregio's wordt namelijk een week droog weer voorspeld. Volgens de voorlopige cijfers zijn de tarweopbrengsten in Argentinië relatief goed. Dat brengt ook wat rust op de markt.
Soja en (voor zover al gezaaid) maïs staan er eveneens relatief goed op in Zuid-Amerika. Met geen gekke uitschieters in de weerberichten voor de komende twee weken komt daar ook geen verandering in. Goede vraag naar maïs en soja uit de VS weegt voor handelaren echter zwaarder dan de goede oogstprognoses voor Zuid-Amerika.