Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Groeizaam weer drukt op de maïs- en sojaprijzen

19 December 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De meeste actie zat afgelopen handelssessie bij soja en maïs. Gunstige groeiomstandigheden in Zuid-Amerika en een tegenvallende vraag uit China zetten de prijzen op de termijnmarkt onder druk. Tarwe noteerde op de beurs in Parijs een plusje. Ondanks de kleinste export in ruim twintig jaar valt de Franse eindvoorraad van tarwe kleiner uit dan vorig seizoen volgens FranceAgriMer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 hoger op €232,75 per ton. Op de CBoT sloten de granen in het rood. Tarwe sloot 0,7% lager op $5.41¼ per bushel. Maïs daalde harder dan tarwe en leverde 1,4% in om uit te komen op $4.37¼ per bushel. De sterkste prijsdaling zat bij soja afgelopen handelssessie. Het januaricontract soja sloot 2,6% lager op $9.51¾ per bushel.

Gunstige weerberichten voor soja- en maïstelers in Zuid-Amerika zetten de prijzen voor deze producten op de termijnmarkt onder druk. Vooral bij soja is het zoeken naar de bodem in de markt volgens analisten. Voor een groot deel wordt dat toegeschreven aan de goede oogstverwachtingen voor soja in Brazilië. Vanaf 1 september mag soja gezaaid worden in het land en de oogst van de eerst gezaaide soja begint doorgaans in januari. Met een relatief grote oogst in aantocht sorteren handelaren al een beetje voor op drukkend aanbod van soja uit Brazilië.

Bron: USDA

Het USDA verwacht dat voor het derde jaar op rij de wereldwijde sojaoogst groter uitvalt dan het verbruik. De eindvoorraad zou daarmee kunnen stijgen tot 131,87 miljoen ton, het hoogste niveau ooit. Het voorraad/verbruik-ratio (stocks/use) komt in de voorspelling van het USDA uit op 32,7%. Alleen in seizoen 2018/19 lag dat percentage hoger. Daar is wel een interessante parallel te trekken. In dat seizoen bereikte de handelsoorlog tussen de VS en China het hoogtepunt in de eerste termijn van de Amerikaanse president Trump.

Tegenvallende vraag naar maïs
Voor maïs waren de Chinese douanecijfers ronduit bearish. In november importeerde China volgens de eigen cijfers 300.000 ton maïs. Dat is 92% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Sinds 1 januari heeft China 13,3 miljoen ton maïs geïmporteerd. Vergeleken met de eerste elf maanden een jaar eerder heeft China 40% minder maïs geïmporteerd. De matige stemming in maïs werd nog wat versterkt door het bericht dat de Chinese staatsinkoper Sinograin voorlopig geen geïmporteerde maïs op de markt zal brengen. Dat is onderdeel van het beleid om de maïsprijs op de binnenlandse markt omhoog te krijgen. Op de Chinese markt zit de maïsprijs op het laagste niveau in 4,5 jaar. Chinese boeren hebben het moeilijk door een goede oogst en een zwakke vraag naar maïs.

Algerije koopt tarwe in Canada
Tarwe kreeg op de beurs in Chicago een staartje mee van de ontwikkelingen in maïs en soja. Toch viel de daling mee volgens sommige analisten. Tegenvallers in Rusland en Oekraïne met betrekking tot de stand van het gewas voor de komende oogst worden min of meer weggestreept tegen meevallers in Australië en Argentinië, waar de oogst nu bezig is. Algerije heeft volgens bronnen een onbekende hoeveelheid durumtarwe vastgelegd voor levering maart/april. De prijzen zouden lopen van $340 tot $352 per ton C&F (franco). Het grootste deel zou volgens de bronnen komen uit Canada, maar ook de VS en Australië zouden een deel van de order hebben binnen gesleept.

In Frankrijk loopt het niet zo een vaart met de export. FranceAgriMer verwacht dat er dit seizoen 3,9 miljoen ton tarwe naar bestemmingen buiten de EU zal gaan. Dat is 66% minder vergeleken met vorig seizoen en de kleinste export sinds seizoen 2000/01. Binnen de EU verwacht FranceAgriMer 6,2 miljoen ton tarwe te exporteren. Dat is 2% onder de export binnen de EU vorig seizoen. De eindvoorraad tarwe in Frankrijk wordt op 2,9 miljoen ton tarwe gezet, 10% minder dan vorig seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden