Zorgen over de tarwe voor de oogst van 2025 in Rusland was onvoldoende om de tarwemarkt een zetje in de rug te geven. In Frankrijk hebben graantelers bijna 10% meer wintertarwe gezaaid vergeleken met vorig seizoen. Toch houdt het totale areaal niet over volgens het Franse ministerie van Landbouw. In China zijn sojaverwerkers niet blij met de douane. Door langere wachttijden lopen ze uit hun werkvoorraad.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €232,25 per ton. Op de CBoT daalde tarwe met 0,9% naar $5.45. Maïs leverde 0,3% in en kwam daarmee uit op $4.43½ per bushel. Ook soja sloot in het rood en zakte met 0,5% naar $9.76¾ per bushel.
Franse boeren hebben 6,3 miljoen hectare wintergraan gezaaid. Dat is de voorlopige schatting van het Franse ministerie van Landbouw. Het grootste deel van dat areaal wordt ingevuld met wintertarwe. In totaal is er 4,5 miljoen hectare wintertarwe gezaaid. Dat is 9% meer dan vorig seizoen, maar het areaal is relatief klein als vergeleken met de laatste dertig jaar volgens het ministerie. Het areaalgerst is met 1,2 miljoen hectare 0,8% kleiner vergeleken met vorig seizoen. Het areaal koolzaad is 0,6% groter vergeleken met vorig seizoen en komt in de raming uit op 1,3 miljoen hectare. De maïsoogst van 2024 valt relatief groot uit. In totaal is er 15 miljoen ton maïs geoogst. Dat is 15,5% meer dan afgelopen jaar en 12,7% boven het vijfjarig gemiddelde.
Kleinste Russische tarweoogst in 4 jaar
Uit Rusland kwam bullish nieuws voor de tarwemarkt. Marktbureau SovEcon heeft de prognose voor de tarweoogst van 2025 met 3 miljoen ton verlaagd naar 78,7 miljoen ton. Dat zou de kleinste oogst sinds 2021 betekenen. De grootste bijstelling van de oogstprognoses zit bij de wintertarwe. SovEcon schat dat er komende oogst 50,7 miljoen ton wintertarwe wordt gedorst. Dat is 3,6 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Het weer werkt niet bepaald mee voor de Russische graantelers. Na de droge herfst staat de tarwe zo aan het begin van de winter er belabberd op.
Echt veel regen zit er niet in de verwachting voor het droge zuidwestelijke deel van Rusland. Datzelfde geldt ook voor het oosten van Oekraïne en Kazachstan. Geluk bij een ongeluk voor de boeren in de regio is dat temperaturen voor deze tijd van het jaar de komende tien dagen gematigd blijven volgens de weermodellen. Het risico op uitwinteren valt daardoor mee volgens analisten.
Exportnieuws uit de VS was onvoldoende om maïs en soja te stutten. Het USDA meldde gisteren een 'flash sale' van 170.400 ton maïs naar Mexico. Soja was nog wat beter in trek met een verkoop van 187.000 ton naar Spanje en 132.000 naar een onbekende bestemming.
Trage douane
In de Chinese provincie Guangdong is een tekort aan sojabonen bij de verwerkende industrie ontstaan door vertragingen bij de douane, meldt persbureau Bloomberg. Pogingen van de Chinese overheid om minder afhankelijk te worden van de import van landbouwproducten en lange wachttijden bij de douane zorgen voor een tekort aan soja in het zuiden van China volgens bronnen uit de handel die hebben gesproken met Bloomberg. De douane in Guangdong doet veel langer dan gebruikelijk over de kwaliteitscontroles van de soja. Verschillende verwerkers hebben hun productie moeten afschalen door een beperkte beschikbaarheid van grondstof. Dat werkt ook door verder in de keten. Voerfabrieken lopen nu tegen een tekort van sojaschroot aan. De problemen met de import van soja spelen slechts in Guangdong, waar alleen wel de meest soja wordt verwerkt. In andere Chinese provincies werkt de douane wel op de normale snelheid.
China heeft een koers ingezet om minder afhankelijk te worden van de import van agrarische grondstoffen. Dat wil met soja alleen niet zo erg lukken. Ongeveer 80% van de soja die het land nodig heeft komt van buiten China. De vertragingen bij de sojaimport komen voor de verwerkers op een ongelukkig moment. Importeurs vrezen namelijk voor verdere handelsbeperkingen als Trump over een maand zijn intrek neemt in het Witte Huis.