Oekraïne heeft er de gang in met de tarwe-export. Tot en met november heeft het land 55% meer tarwe uitgevoerd vergeleken met vorig seizoen. In Australië staat de tarwe er goed op en Abares verwacht een oogst die ruim boven het tienjarig gemiddelde ligt. Die tarwe staat alleen nog buiten en het weer werkt niet helemaal mee om het gewas onder goede omstandigheden binnen te krijgen.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 hoger op €213,50 per ton. Op de CBoT liet tarwe eveneens een voorzichtig plusje zien en sloot 0,2% hoger op $5.38 per bushel. Maïs sloot 0,3% lager naar $4.22 per bushel. Soja liet een iets scherpere daling zien en leverde 0,8% in om te sluiten op $9.83¾ per bushel.
Oekraïne heeft van juli tot en met november 8,96 miljoen ton tarwe geëxporteerd, schrijft UkrAgroConsult op basis van voorlopige cijfers. Daarmee heeft Oekraïne 55% meer tarwe geëxporteerd tot dusver dit seizoen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. "Het aandeel van bestemmingen in Azië is significant toegenomen door de stabiele zeecorridor", schrijft het bureau in de toelichting op de cijfers. Onder meer Indonesië, Vietnam en Thailand staan in de top 5 van grote afnemers. Spanje blijft overigens de grootste afnemer van tarwe voor Oekraïne. "Door de uitbreiding van de Russische en zelfs Oekraïense tarwestromen, richten tarwe-exporteurs in de EU zich meer op de West-Afrikaanse markt. Frankrijk en Duitsland pasten zich gedeeltelijk aan de groeiende concurrentie in Algerije aan door meer te verkopen aan Marokko en Nigeria", constateert UkrAgroConsult.
Regen tijdens Australische oogst
Door een vlotte export in de eerste maanden van het seizoen voor zowel Oekraïne en Rusland is de verwachting dat er in de tweede helft minder tarwe beschikbaar is voor de export. De aandacht van analisten verschuift daardoor wat meer naar wat er op het zuidelijk halfrond gebeurt. Abares zette eerder deze week de opbrengstverwachting voor tarwe in Australië op 31,9 miljoen ton. De tarwe moet nog wel netjes binnen gehaald worden. Daarvoor werkt het weer alleen niet helemaal mee. In het zuidoosten van Australië is regen gevallen en volgens de weermodellen komt er de komende week nog meer neerslag aan. Regen in een rijp gewas doet de kwaliteit geen goed. Enkele analisten waarschuwen dat er daardoor mogelijk meer tarwe als voertarwe afgezet moet worden.
In het Zwarte Zeegebied en het Midden-Oosten is het al lange tijd onrustig. En of dat nog niet genoeg was rommelt het ook in Zuid-Korea. President Yoon pleegde een verkapte staatsgreep die overigens mislukte. Nu zullen de meeste onder ons niet direct een relatie leggen tussen Zuid-Korea en de granenmarkt, maar die is er wel degelijk. Het land is namelijk een grote importeur van agrarische grondstoffen op de wereldmarkt. Vooral voor maïs is Zuid-Korea een grote afnemer. De politieke onrust doet het vertrouwen in de markt geen goed volgens sommige analisten. Toeval of niet, het USDA maakte gisteren bekend dat er 30.000 ton sojaolie uit de VS naar Zuid-Korea gaat. Dat gaf de sojamarkt overigens niet veel steun.