De Europese tarwehandel lijkt minder onder de indruk van de ontwikkelingen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne dan hun Amerikaanse collega's. Wat Rusland gaat doen na de eerste aanval van Oekraïne met Atacms-raketten op Russisch grondgebied is onduidelijk. Russische graantelers hebben problemen van een andere orde. Zij zien dat hun marges zwaar onder druk staan en met ook nog eens een droge herfst vinden ze het risico om wintertarwe te zaaien wel erg groot. Daarmee gaan graantelers lijnrecht in tegen de ambities van Poetin om van Rusland een agrarische grootmacht te maken.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif bleef gisteren onveranderd op €218 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,5% hoger op $5.49¾ per bushel. Maïs deed een stapje terug en sloot 0,5% lager op $4.27¼ per bushel. Soja liet een scherpere daling zien en sloot 1,1% lager op $9.98½ per bushel.
In Chicago worden tarwehandelaren nerveuzer van de oorlog in Oekraïne dan in Parijs, is het beeld dat ontstaat na de afgelopen handelsdag. Oekraïne heeft gisteren voor het eerst gebruik gemaakt van de Amerikaanse Atacms-raketten. Doelwit was een munitiedepot in Bryansk dat op circa 110 kilometer van de Oekraïense grens ligt. Afgelopen weekend gaf de Amerikaanse president toestemming aan Oekraïne voor het gebruik van deze langeafstandsraketten op doelen ver in Rusland.
Omdat het om Amerikaanse raketten gaat, zou Rusland deze aanval kunnen interpreteren als een aanval van de Navo op Rusland. Hoe het Kremlin op de aanval gaat reageren, is nog niet duidelijk. De VS maakte vandaag overigens wel bekend de ambassade in Kiev niet te openen uit vrees voor een vergeldingsaanval van Rusland op de Oekraïense hoofdstad.
Dalende trend
Poetin heeft de ambitie om van Rusland een agrarische grootmacht te maken. Daarmee wil het Kremlin meer internationale invloed krijgen nu het land wordt geconfronteerd met de westerse sancties vanwege de inval in Oekraïne. Veruit het belangrijkste agrarische exportproduct van Rusland is tarwe. De Russische oogst laat echter een dalende trend zien. Na het record van 104,2 miljoen ton tarwe in 2022 kwam de oogst in 2023 uit op 92,8 miljoen ton en afgelopen oogst is er volgens de voorlopige schattingen 83 miljoen ton tarwe geoogst.
De komende oogst zou nog weleens lager uit kunnen komen, zo schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen in Rusland. De tarweprijs is te laag voor Russische boeren om wat te kunnen verdienen met tarwe. "Op elke ton tarwe wordt verloren. De verkoopprijs dekt de kosten niet", zegt Arkady Zlochevsky, directeur van de Russische Graan Unie tegen Reuters. Afgelopen seizoen was er laat in het voorjaar vorst die werd gevolgd door een droge zomer en in sommige regio's was sprake van wateroverlast tijdens de oogst. Door hoge kosten voor machines en brandstof, stijgende exportheffingen, hoge rente (de adviesrente van de Russische centrale bank is in oktober gestegen naar 21%) en afbouwen van landbouwsubsidies staan de marges bij tarwetelers onder druk. "De tarweprijs is tussen 2022 en 2024 nagenoeg gelijk gebleven terwijl de kosten voor de graanproductie met ten minste 28% zijn gestegen", vertelt Sergei Lisovsky parlementslid van de provincie Kurgan bij Reuters.
Dat het deze herfst erg droog is geeft boeren bepaald geen stimulans om wintertarwe te telen. Volgens sommige analisten kijken telers de kat uit de boom en wachten ze af wat tarweprijzen de komende weken gaan doen. Andere zien een trend dat Russische akkerbouwers meer geneigd zijn nichegewassen als erwten of zonnebloemen te telen. Voor boeren die het moeilijk hebben zijn dalende marges belangrijker dan de status op het wereldtoneel waar Poetin waarde aan hecht.
Soja groeit goed in Zuid-Amerika
Soja stond afgelopen handelssessie onder druk door relatief gunstig weer in Zuid-Amerika. Aan het zuiden van Brazilië en het midden van Argentinië zijn de buien van de afgelopen dagen voorbij getrokken. Gunstig voor het landwerk, maar minder gunstig voor de groei. De komende dagen wordt er wel regen voorspeld in deze gebieden en daar kan de soja maximaal van profiteren. Het Braziliaanse Abiove verhoogde de opbrengstverwachting van de komende sojaoogst naar 167,7 miljoen ton. Daarmee blijven ze overigens wel iets achter op de voorspelling van het USDA dat eerder deze maand de oogst op 169 miljoen ton raamde.