Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Werkt het weer mee, doet tarweprijs een stapje terug

Gisteren 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Het weer zit voor de tarwetelers op het noordelijk halfrond eindelijk eens een beetje mee. In Europa krijgen boeren de kans de laatste wintertarwe te zaaien en in de VS en Rusland valt de regen waar ze om zitten te springen. Rusland zou ongeveer klaar moeten zijn met de oogst. Die conclusie kun je trekken als we de uitspraken van de premier naast die van de minister van Landbouw leggen. De grootste onrust op de beurs in Chicago zit bij soja. Die sloot gisteren ruim 2% hoger.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot afgelopen handelssessie €1,25 lager op €215,25 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 0,3% lager op $5.71½ per bushel. Maïs deed juist een stapje omhoog en kwam uit op $4.27½ per bushel. Soja sprong er uit op de beurs in Chicago en sloot 2,1% hoger naar $10.15½ per bushel.

Geen gekke uitschieters in de export en redelijk gunstig weer zetten de tarwemarkt ietwat onder druk afgelopen handelssessie. In Europa blijft het de komende dagen droog en kan de laatste wintertarwe gezaaid worden. Het droge weer is overigens ook gunstig voor de oogst van de laatste gewassen zoals bieten en maïs. Aan de oostkant van de Zwarte Zee, waar het droog was, is juist wat regen gevallen en komt er dit weekend meer aan. In de VS is op de zuidelijke prairies regen gevallen en dat kunnen we terug zien op de droogtemonitor van deze week. 57% van de wintertarwe staat nu in een droogtegebied tegen 62% vorige week.

Rusland heeft tot dusver 128 miljoen ton graan en oliehoudende zaden geoogst, zo vertelde de Russische premier Michail Misjoestin gisteren bij het Russische persbureau Interfax. Voor de oliehoudende zaden zoals soja, zonnebloemen en koolzaad hebben het goede gedaan volgens Misjoestin. Hoever de oogst gevorderd is meldt de premier er niet bij. Eerder deze week zei de Russische minister van Landbouw nog dat hij rekent op een totale oogst van 130 miljoen ton. Dat is fors minder dan de 150 miljoen ton in de eerdere Russische prognoses.

China trekt aan soja
Soja is was afgelopen handelssessie de meest volatiele markt en dat heeft alles te maken met de verkiezingen in de VS. Sommige analisten hinten dat China haast zou kunnen maken met de export van soja uit de VS voor Trump is benoemd. Volgens berekeningen van Reuters importeerde China in oktober 8,09 miljoen ton soja. Vorig jaar oktober was dat 5,18 miljoen ton. In totaal dit kalenderjaar heeft China 89,94 miljoen ton soja geïmporteerd. Dat is 11% minder dan vorig seizoen. De recordimport van 100,31 miljoen ton komt daarmee binnen handbereik dit seizoen. De landbouw attaché van de VS in Beijing verwacht dat China in totaal 104 miljoen ton soja zal importeren. De verwachte sojaoogst voor China is door de attaché ook iets verhoogd naar 19,9 miljoen ton. Deels door een groter areaal en deels door relatief gunstig weer in het groeiseizoen.

Vanavond Nederlandse tijd komt het USDA met de novembereditie van het Wasde-rapport. In de geschatte opbrengst van maïs in de VS verwachten analisten en handelaren geen grote verschuivingen ten opzichte van het vorige rapport, zo blijkt uit de peiling van Reuters. De opbrengst van soja valt in de peiling wel iets lager uit. Kijkend naar de wereldeindvoorraden tarwe en maïs verwachten deelnemers aan een peiling van Reuters een licht bullish rapport. De eindvoorraad tarwe wordt in het nieuwe rapport 1 miljoen ton lager verwacht ten opzichte van de 257,7 miljoen in het Wasde-rapport van oktober. De handel verwacht dat het USDA de voorraad maïs ook met 1 miljoen ton verlaagt. Soja blijft nagenoeg gelijk volgens de deelnemers aan de peiling.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden