De rooimachines in Nederland en andere Europese landen kunnen lange dagen maken dankzij het stabiele herfstweer in oktober en begin november. In ons land is inmiddels de helft van alle suikerbieten gerooid. In Frankrijk is dat een ander verhaal. Aanhoudende neerslag plaagt de oogstvoortgang.
Royal Cosun verlaagde recent nog opnieuw de Nederlandse bietenopbrengst. Het CBS, dat eind oktober cijfers publiceerde, rekent met een 6% groter areaal (85.000 hectare) en een 3% lagere oogst (6,7 miljoen ton) ten opzichte van vorig jaar. Cosun denkt dat beide fabrieken eind januari de laatste bieten verwerken.
Gunstige omstandigheden
Begin november was de helft van het landelijk areaal gerooid. Telers en loonwerkers profiteren van gunstige rooiomstandigheden, relatief lage tarra's en bewaartemperaturen. Opnieuw voert de coöperatie tests uit met een zogenoemde (stationaire) 'bietenmuis' voor het reinigen en verladen van suikerbieten vanaf de verharding. Vorig jaar testte ze ook al een reinigingsmachine. Ruim een vijfde van alle Cosun-bieten wordt nu met een bietenmuis gereinigd en verladen. Omdat de plaatsing van tarragrond bij de fabrieken een probleem wordt, experimenteert Cosun met manieren om dit terug te brengen. Bovendien levert dit een significante transportreductie op.
In de laatste oktoberweek bedroeg het gemiddeld suikergehalte 16,5%. Dat is het hoogste gemiddelde tot nu toe. In Groningen zitten de suikergehaltes inmiddels boven de 17%. Limburg en de Achterhoek vallen op met de laagste suikerpercentages, van net boven 15%. Het tarrapercentage bedroeg 11% afgelopen week. Dat is erg netjes voor de tijd van het jaar. De winbaarheidsindex is met 90,5 goed eveneens de hoogste dit seizoen tot nu toe.
Duitse oogst gaat vlot
Ook bij onze oosterburen gaat het rooien vlot, zo meldt het Verbands Rheinischer Rübenbauer. Inmiddels is een derde van de Duitse bieten gerooid. Doordat de meeste fabrieken iets eerder zijn opgestart kan de campagne ook eerder worden afgesloten, zo is het idee. De opbrengsten zijn gemiddeld en liggen in lijn met eerdere prognoses. De suikergehaltes zijn iets ondergemiddeld, zo zegt VRB.
10% minder toewijzing
Bietenverwerker Pfeifer & Langen meldt eveneens dat de campagne bij hun fabrieken vlot verloopt. Ook maakt de verwerker bekend de toewijzing voor telers met 10% te reduceren voor komend jaar. Dat heeft alles te maken met een kleinere vraag naar suiker en dalende marktprijzen.
Niet overal gaat het rooien volgens plan. Zo worstelen Franse bietentelers in de Somme-regio met zeer natte oogstomstandigheden die het rooien vertragen. Pas 30% van het areaal in deze regio is gerooid. Volgens de lokale telersorganisatie liggen de biet- en suikeropbrengsten onder het vijfjarig gemiddelde. Niet alleen door de groeiomstandigheden maar ook door de gevolgen van het vergelingsvirus.