Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Droogt het aanbod van Zwarte Zee-tarwe op?

Vandaag 12:15 uur - Jurphaas Lugtenburg

Voldoende aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied bepaalde de laatste maanden de stemming op de markt. Daar zou de komende tijd verandering in kunnen komen. Het Kremlin lijkt zich steeds nadrukkelijker te bemoeien met de export en ook Oekraïne werkt aan een nieuw systeem voor minimum exportprijzen. Rusland heeft overigens niet alleen op het gebied van tarwe grote ambities.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 lager op €219,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,5% hoger op $5.73¼ per bushel. Maïs sloot 0,5% lager naar $4.11½ per bushel. Soja was de grootste stijger op de beurs in Chicago en sloot 1,2% hoger op $9.76½ per bushel.

De Russische tarwe-export loopt in oktober goed en ligt op schema voor een maandrecord met 5,9 miljoen ton. Toch heeft SovEcon de totale exportprognose voor dit seizoen verlaagd met 1,7 miljoen ton naar 45,9 miljoen ton. Indien dat gerealiseerd wordt, zou dat de kleinste Russische export in drie seizoenen zijn. Als reden voor de verlaging noemt SovEcon de bemoeienis van het Russische ministerie. Het idee van het Kremlin om de prijzen op te krikken, blijft volgens het marktbureau dus niet zonder gevolgen.

Niet alleen Rusland probeert de prijzen op de wereldmarkt te beïnvloeden, ook Oekraïne werkt aan een systeem voor minimumexportprijzen. Volgens de Oekraïense minister van Landbouw Vitaliy Koval is het nieuwe systeem vanaf begin december operationeel.

Weermarkt
Dat maïs afgelopen handelssessie in Chicago een stapje terug deed, is toch wel een beetje onverwacht. De vraag naar maïs is volgens analisten goed en met het opkrabbelen van de olieprijs zou je extra steun voor maïs verwachten. De redelijk goede opbrengsten van maïs in de VS en de vlotte oogst drukken op de markt volgens sommige analisten.

In Zuid-Amerika blijft het weer gunstig voor het zaaien van soja en maïs. Door een afwisseling van regen en droge dagen kunnen de zaaimachines blijven rijden en ontwikkelen de gewassen die in de grond zitten zich snel volgens lokale bronnen.

China is een belangrijke koper van soja in Zuid-Amerika. Het Chinese ministerie van Landbouw zoekt echter toenadering tot een minder voor de hand liggende leverancier. China zou namelijk de sojaindustrie in Rusland willen helpen ontwikkelen. Dit jaar oogst Rusland volgens de laatste prognoses een record van 7,3 miljoen ton soja. Of Rusland echt het verschil gaat maken valt overigens te bezien. China oogst zelf jaarlijks zo'n 20 miljoen ton soja en het verbruik zit op circa 120 miljoen ton. Rusland heeft nog een lange weg te gaan voor het echt de concurrentie aankan met de VS, Brazilië en Argentinië op het gebied van soja.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden