Het natte groeiseizoen heeft zijn sporen nagelaten bij de Europese graantelers. In Duitsland vallen echter niet alle granen tegen. DRV verwacht een relatief grote maïsoogst. In Brussel staan maatregelen tegen Rusland weer op de agenda. Nadat eerder dit jaar de importheffing op granen werd verhoogd zou de Europese Commissie nu aan landbouw gerelateerde producten op de korrel hebben.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot €2,25 lager op €221,50 per ton. Op de CboT sloten de granen afgelopen handelssessie juist in de plus. Tarwe sloot 0,5% hoger op $5.81½ per bushel. Maïs deed het net iets beter met een stijging van 0,6% naar $4.21½ per bushel. Soja leverde wel iets in en sloot 0,1% lager op $9.96¼ per bushel.
Het Deutscher Raiffeisenverband (DRV) schat de totale Duitse graanoogst op 39,1 miljoen ton. Dat is de kleinste oogst sinds 2018. Krap de helft daarvan, namelijk 18,6 miljoen ton is tarwe en Duitse telers hebben 10,7 miljoen ton gerst gedorst. De reden voor de tegenvallende oogst is het zeer natte verloop van het groeiseizoen. Het is niet alleen maar kommer en kwel voor de Duitse akkerbouwers. Maïs heeft het dit seizoen relatief goed gedaan. Met 4,9 miljoen ton oogst Duitsland 9% meer maïs dan vorig jaar en heeft het land de grootste maïsoogst in vijf jaar. "In regio's waar het niet lukte alle wintertarwe te zaaien, zijn telers uitgeweken naar maïs", schrijft Guido Seedler, graanspecialist van DRV in de toelichting op de cijfers. Het areaal maïs is daardoor groter uitgevallen. Door voldoende vocht tijdens het groeiseizoen is de opbrengst ook nog eens relatief goed volgens DRV.
Sancties
Het Kremlin mag dan aansturen op een eigen graanbeurs om de markt meer transparant en eerlijker te maken, de Europese Unie overweegt om heffingen op agrarische producten op te schroeven. Rusland en Wit-Rusland voeren nog steeds agrarische producten uit naar de EU. Voedsel en levensmiddelen vallen namelijk buiten de westerse sancties. Op tarwe uit Rusland werd eerder dit jaar al een heffing gezet en verschillende lidstaten willen dat uitbreiden. De export van de aan landbouw gerelateerde producten is een belangrijke inkomsten bron voor het Kremlin. Sommige bronnen melden dat de EU overweegt om ook op kunstmest een importheffing in te stellen. Vanuit de Europese kunstmestindustrie wordt dat idee toegejuicht. Zij pleiten al langer voor betere marktbescherming tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie. In Europa is niet iedereen onverdeeld positief. Duurdere kunstmest verhoogd immers de kostprijs voor voedselproductie.
Oekraïne houdt exporttempo hoog
Oekraïne heeft de vaart voor wat betreft de graanexport er goed inzitten. Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw is er dit seizoen al 13 miljoen ton graan geëxporteerd. Dat is 60% meer dan vorig seizoen toen de teller rond deze tijd op 8,3 miljoen ton stond. Vooral de tarwe-export loopt goed. Met 7,3 miljoen ton loopt die 77% voor op vorig seizoen.
De start van het nieuwe groeiseizoen in Oekraïne is minder rooskleurig. In het tweede decade van oktober (10 tot en met 20 oktober) waren de groeiomstandigheden voor wortelvorming en begingroei in wintergranen over het algemeen redelijk gunstig, schrijft het Oekraïense APK-Inform. Door het laat zaaien en traag ontkiemen zijn de gewassen nog niet erg ontwikkeld. Dat maakt de tarwe gevoelig voor uitwinteren. Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw is tot 21 oktober 4,33 miljoen hectare wintergraan gezaaid. Dat is 84% van het geplande areaal.
Argentinië uit kansloze positie
In Argentinië is het weer deze week omgeslagen en dat maakt een groot verschil in de agrarische sector. Dat stelt althans de graanbeurs van Rosario. Het seizoen leek verloren voor maïs- en tarwetelers volgens de beurs. "We stonden 3-0 achter door de droogte", schrijft Cristian Russo, hoofd agrarische prognose van de beurs van Rosario. "Met de regen van vorige week kwamen we op 3-2 en met wat er nu valt, is de achterstand omgebogen in een voorsprong van 4-3." De neerslag kwam net op tijd voor de tarwe die aan het afrijpen is en voor de maïs die voor een belangrijk deel nog gezaaid moet worden.