Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Europese graanexport blijft kwakkelen

Woensdag 11:58 uur - Jurphaas Lugtenburg

Het duurt nog 9 maanden voor de tarweoogst 2025 op het noordelijk halfrond begint. Toch kwamen er gisteren twee opbrengstramingen voor de komende oogst in Rusland naar buiten. De start voor de wintertarwe is weinig bemoedigend kunnen we concluderen. In Europa blijft de tarwe export achter lopen op vorig seizoen. Met nog minder dan twee weken te gaan tot de presidentsverkiezingen in de VS wordt in de graanhandel al een beetje een voorschot genomen op de mogelijk winnaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif deed gisteren wederom een stapje terug en sloot €0,75 lager op €223,50 per ton. Op de beurs in Chicago zaten de koersen in de lift. Tarwe sloot 0,7% hoger naar $5.76 per bushel. Maïs was de grootste stijger met een plus van 1,7% naar $4.16½ per bushel. Soja bleef niet veel achter op maïs en sloot 1,1% hoger op $9.91¾ per bushel.

Met de Europese tarwe export blijft het een beetje kwakkelen. Tot 20 oktober heeft de EU 7,02 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 31% minder vergeleken met dezelfde periode vorig seizoen. Vorige week was de achterstand overigens 29%. Tunesië heeft in een tender 125.000 ton tarwe vastgelegd voor $263,50 per ton C&F (franco). Jordanië heeft ook een tender gesloten maar is niet tot aankoop over gegaan.

Wintertarwe staat te kwarren door droogte
De marktbureaus SovEcon en Ikar kwamen beide met een raming voor de Russische tarweoogst in 2025. SovEcon schat de oogst in op 80,1 miljoen ton. Dat zou de kleinste oogst sinds seizoen 2021/22 worden. Droogte zorgt voor problemen bij de start van het nieuwe seizoen. Het zaaien loopt daardoor vertraging op en zowel het areaal als de te verwachten opbrengst valt lager uit volgens SovEcon. "Door de matige stand van de wintertarwe neemt het risico op uitwinteren toe", schrijft Andrey Sizov in de toelichting op de opbrengstprognose. Ikar houdt een grotere slag om de arm bij de opbrengstprognose. Zij rekenen op een oogst van 80 tot 85 miljoen ton tarwe.

Het duurt nog circa 9 maanden voor de tarwe geoogst wordt in Rusland en in die tijd kan natuurlijk nog van alles gebeuren. De trend die geschetst wordt, dat door droogte de wintertarwe matig ontwikkelt, moeten we wel serieus nemen volgens analisten. Het ruime aanbod van Russische tarwe heeft er in belangrijke mate aan bijgedragen dat tarweprijzen fors zijn gedaald na de piek in 2022. Dat compenseerde de matige oogsten in Amerika en Europa de afgelopen twee jaar.

Verkiezingskoorts
Amerikaanse boeren hebben volgens verschillende peilingen een voorkeur voor Trump, maar voor hogere graanprijzen lijken handelaren meer van Harris te verwachten. Dat Harris met nog twee weken te gaan tot de verkiezingen vóór ligt is volgens sommige analisten een 'bullish' signaal voor granen. Voor een deel komt dat omdat ze verwachten dat Harris de handelsoorlog met China minder op de spits zal drijven. China is voor de Amerikaanse landbouw een belangrijke afzet markt en het is de sector er dan ook veel aan gelegen toegang tot die markt te houden.

Daarnaast is het waarschijnlijk dat Harris de wat meer groene koers van Biden aanhoudt. Dat is voor zowel soja als maïs gunstig. Ethanol uit maïs en sojaolie wordt bijgemengd in de fossiele brandstoffen. Analisten verwachten dat Harris het huidige subsidie en stimuleringssysteem voor deze groene brandstoffen in stand houdt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden