Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Weerberichten leggen een bodem in de granenmarkt

Vandaag 12:40 uur - Jurphaas Lugtenburg

Het granencomplex sloot over de hele linie in het groen. Het weer dat niet lekker meewerkt speelt daarbij een rol. Bij ons blijft regen het landwerk bemoeilijken terwijl naar het oosten en aan de andere kant van de Atlantische Oceaan droogte voor hoofdbrekens zorgt bij telers. De race om het presidentschap van de VS zorgt voor nog wat extra spanning.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 hoger op €230,25 per bushel. Op de CBoT liet tarwe eveneens een plusje zien en sloot 0,8% hoger op $5.89½ per bushel. Maïs sloot 0,5% hoger naar $4.06¾ per bushel. Soja volgde de trend op de granenmarkt en pluste 0,9% naar $9.88¾ per bushel.

Een langere periode met vast droog weer is de boeren in Noordwest-Europa niet gegund. Daar zit voor de komende week geen verandering in te komen als we de weerberichten mogen geloven. Zo erg als vorig jaar is het gelukkig niet, maar verschillende bronnen melden dat landwerk vertraging op loopt. De oogst van bijvoorbeeld maïs en aardappelen gaat aan de langzame kant en ook met het zaaien van wintergraan zijn boeren rond deze tijd weleens verder geweest.

Noodtoestand in Koersk
In het oosten van Oekraïne en het westen van Rusland is het te droog. Gisteren werd door de Russische regio Koersk de noodtoestand uitgeroepen. Droogte zorgt ervoor dat de wintergranen uitvallen volgens het lokale bestuur. Door de noodtoestand uit te roepen kunnen getroffen telers aanspraak maken op extra steun uit Moskou. Eerder waren er al provincies in het zuiden van Siberië die de noodtoestand uitriepen vanwege het weer. Daar was regen tijdens de oogst overigens het probleem.

Koersk ligt tegen de grens met Oekraïne en is ook het toneel van het Oekraïense tegenoffensief dat afgelopen augustus van start ging. In het zuiden van Rusland is wel wat regen gevallen maar dat is onvoldoende om de tarwe die door de droogte flink op achterstand staat op tijd te laten herstellen.

Droogte is geen exclusief Russisch probleem. Boeren op de Amerikaanse prairies zouden ook graag wat regen zien. Net iets meer dan de helft, namelijk 52% van de wintertarwe in de VS heeft te kampen met droogte zo blijkt uit de nieuwe droogtemonitor. Vorige week was dat nog 47% en vorig jaar deze week 48%.

Soja is een interessante markt en die kan naast de weerberichten niet los gezien worden van de geopolitieke spanningen. Het zaaien van soja in Brazilië komt later op gang door de lange droge periode. Er is inmiddels wat regen gevallen en er komt meer aan. Dat komt de potentiële opbrengst van de soja natuurlijk ten goede. Voor China, dat vrij zwaar leunt op soja uit Brazilië, is dat een signaal dat er niet naarstig gezocht hoeft te worden naar andere leveranciers.

Politiek spel
Daar komen de verhoudingen op het wereldtoneel om de hoek kijken. China had er een handje van om de VS en Brazilië een beetje tegen elkaar uit te spelen. Bij ruim aanbod uit Brazilië laten ze soja uit de VS links liggen en andersom. Nu de kansen van Trump in de race om het presidentschap weer toenemen is dat een riskante strategie voor China. Zowel Harris als Trump zetten in op een isolationistische koers waarbij vooral Trump zich opstelt als een havik ten opzichte China. Telers in de VS halen een relatief goede sojaoogst binnen volgens de voorlopige cijfers. Een uitgelezen kans voor China om zich op korte termijn even rustig te houden en als Amerikaanse exporteurs wat nerveus gaan worden over het ruime aanbod toe te slaan. Dat wordt wel een gok met over ruim twee maanden een nieuwe Amerikaanse president die zijn of haar tanden wil laten zien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden