Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Regen blijft Franse graantelers tarten

Gisteren 12:00 uur - Jurphaas Lugtenburg

Regen of juist het gebrek daaraan blijft een thema op de granenmarkt. In Frankrijk blijft neerslag telers parten spelen. Is het niet bij de oogst van korrelmaïs dan is het wel bij het zaaien van wintergraan. In Zuid-Amerika kunnen boeren juist wel regen gebruiken na een heel droge en warme periode. Rusland kondigde afgelopen vrijdag maatregelen aan om de graanexport te beperken. In de nieuwste cijfers is daar nog niets van terug te zien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 lager op €228,75 per ton. Op de CBoT daalde tarwe steviger en sloot deze 2,1% lager op $5.86½ per bushel. Maïs sloot eveneens in het rood en leverde 1,9% in om te sluiten op $4.07¾ per bushel. Soja sloot 0,9% lager op $9.96 per bushel.

Het is nog niet gedaan met de nattigheid dit seizoen. In Frankrijk was tot en met 7 oktober nog maar 6% van het areaal korrelmaïs geoogst, zo blijkt uit de cijfers van FranceAgriMer. Vorig jaar rond deze tijd was de helft van de maïs gedorst. Sinds 2013 is de maïsoogst in Frankrijk niet zo traag uit de startblokken gekomen. Niet alleen de oogst heeft last van de natte omstandigheden. Het zaaien van wintergerst en -tarwe loopt achter op het vijfjarig gemiddelde volgens FranceAgriMer.

Exportheffing
In Rusland zijn er zorgen over of er voldoende tarwe is. Afgelopen vrijdag had het Kremlin overleg met de Russische graanexporteurs over het beperken van de graanexport. De belangrijkste uitkomsten zijn dat het Russische ministerie de exportbelasting op tarwe verhoogt met 42% naar 1.872 roebel per ton. Omgerekende is dat €17,80 per ton. Daarnaast stelt het ministerie een minimum inschrijfprijs op tenders van $250 dollar per ton op het schip geleverd en wil het dat direct zaken gedaan wordt met afnemers zonder derde partijen.

De Russische pogingen de graanexport af te remmen zijn nog niet terug te zien in de cijfers. SovEcon schrijft dat Rusland vorige week 1,1 miljoen ton graan heeft geëxporteerd waarvan 1 miljoen ton tarwe. Een week eerder exporteerde Rusland 870.000 ton graan waarvan 800.000 ton tarwe. De notering voor Russische tarwe van Ikar steeg met $7 naar $230 per ton FOB. De prijs zit dus wel in de lift maar is nog niet op het door het ministerie gewenste niveau voor de internationale tenders van $250 per ton.

Droogte in Zuid-Amerika
In Argentinië heeft regen wat verlichting gebracht. In de agrarische regio's in het noorden van het land zijn verspreid buien gevallen, schrijft de beurs van Rosario. Vooral maïs en tarwe hebben daarvan kunnen profiteren.

In Brazilië gaat het zaaien van soja nog niet je van het. Warm en droog weer zet een rem op het werk. Volgens marktbureau AgRural is 8,2% van het geplande areaal soja in Brazilië gezaaid. Vorige week was dat 4,5% en vorig jaar was 17% van de soja gezaaid. Vooral in Mato Grosso wordt weinig voortgang geboekt. Boeren wachten op meer consistente regen en dat zit nog niet echt in de weersvoorspellingen. Met het zaaien van eerste teelt maïs zijn Braziliaanse telers verder gevorderd. Volgens AgRural zit 42% van het geplande areaal in de grond.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden