De granenmarkt heeft twee gezichten. Op de tarwemarkt zorgen spanningen rond het weer en over de veiligheid van graanschepen op de Zwarte Zee voor een redelijk vaste stemming. In maïs en soja zetten iets getemperde geopolitieke spanningen en goed dorsweer in de VS de prijzen juist iets onder druk.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 hoger op €229,75 per ton. Ook op de CBoT sloot tarwe in de plus, namelijk 0,4% hoger op $5.94¾ per bushel. Maïs leverde afgelopen handelssessie wat in en sloot 1,2% lager op $4.20¾ per bushel. Soja was de grootste daler met 1,7%. Het novembercontract sloot daarmee op $10.16¼ per bushel in Chicago.
Spanningen in het Zwarte Zeegebied zetten de toon op de tarwemarkt. De mogelijke gevolgen van de Russische raketten die begin deze week twee graanschepen hebben geraakt ijlen nog na. Verder houdt de droogte in de regio de gemoederen bezig. Ondanks dat de omstandigheden bepaald niet gunstig zijn hebben Oekraïense boeren toch behoorlijk voortgang gemaakt met het zaaien van wintergraan. Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw is 2,88 miljoen hectare wintergraan gezaaid. Dat is 55% van het geplande areaal. Veruit het grootste gewas is wintertarwe waarvan 2,62 miljoen hectare van de geplande 4,5 miljoen hectare is gezaaid.
Achterstand loopt op
In de EU blijft de tarwe-export achter op vorig seizoen. Er is nu 6,35 miljoen ton geëxporteerd tegen 8,9 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen. De achterstand loopt wel wat op. Vorige week exporteerde de EU 26% minder vergeleken met een jaar eerder en deze week is dat 29%. Gezien de matige tarweoogst in een groot deel van de EU is dat overigens niet echt verrassend.
Algerije heeft naar verluidt 360.000 tot 390.000 ton tarwe vastgelegd in een tender. Het gaat om maaltarwe uit de Zwarte Zeeregio volgens bronnen en de prijs zou gemiddeld op circa $262 per ton C&F (franco) liggen. Jordanië heeft een tender voor 120.000 ton tarwe openstaan, maar is niet tot aankoop over gegaan.
Geen gouden week voor maïs
Maïs en soja stonden afgelopen handelssessie juist wat onder druk. Voor een deel heeft dat volgens analisten te maken met de ontwikkelingen op de oliemarkt. Ruwe olie zakte wat weg doordat de situatie in het Midden-Oosten iets minder gespannen is. Dat maakt maïs voor ethanol en soja voor biodiesel minder interessant. China houdt zich als belangrijke koper op de wereldmarkt ook even gedeisd. Een koopgolf na de 'gouden week' (waarin de oprichting van de Volksrepubliek China wordt herdacht) die dit jaar van 1 tot 7 oktober duurde, is tot nu toe uitgebleven.
Gunstig weer voor het dorsen van maïs en soja in de Amerikaanse cornbelt drukt daarnaast ook nog wat op de markt. Vooral met de oogst van soja hebben de Amerikaanse boeren de gang erin. Met 47% van het areaal geoogst is dat het grootste areaal soja rond deze tijd gedorst in zeven jaar.
De EU is overigens wel redelijk goed aan de markt voor soja. Tot en met 6 oktober is 3,27 miljoen ton soja geïmporteerd. Dat is 3,5% meer dan vorig seizoen. Bij sojaschroot is de voorsprong met 8% nog wat groter. In totaal heeft de EU nu 4,63 miljoen ton sojaschroot ingevoerd.