Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Egypte jaagt graanmarkt op en remt weer af

Eergisteren 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

De rally op de tarwemarkt kreeg afgelopen handelssessie geen vervolg. Egypte speelt daarbij een wat bijzondere rol. Na het bericht over een mega-order voor tarwe uit het Zwarte Zee gebied werd nu bekend dat Egypte maatregelen neemt om minder afhankelijk te worden van tarwe import. Voor maïs en soja is de blik gericht op het Amerikaanse continent. In Brazilië en Argentinië zit eindelijk regen in de verwachting en kunnen de zaaimachines van stal gehaald worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe deed op de Matif afgelopen handelssessie een klein stapje terug met €1,50 naar €232,25 per ton. Op de beurs in Chicago kreeg tarwe een iets harder tik te verwerken. Het decembercontract sloot op de CBoT 1,9% lager op $6.03½ per bushel. Maïs volgt zoals bijna gebruikelijk deze week  in afgezwakte vorm de trend in tarwe. Maïs sloot 1% lager op $4.28¼ per bushel. Soja sloot net als de granen ook in het rood en leverde 1% in naar $10.46 per bushel.

Egypte, dat eerder deze week nog een van de drijvende krachten was achter de rally op de tarwemarkt met een deal voor ruim 3 miljoen ton tarwe zorgde gisteren voor prijsdrukkend nieuws. Persbureau Reuters meldt namelijk op basis van bronnen in de Egyptische graansector dat het land een poging gaat doen om de tarwe import te verminderen.

Broodsubsidie
Brood wordt gesubsidieerd in Egypte en dat is voor de overheid een te kostbare aangelegenheid aan het worden. Een oplopende staatsschuld, een tekort aan buitenlandse valuta plus een aanhoudend hoge inflatie maken dat de overheid drastische keuzes moet maken. Op termijn wil Egypte helemaal af van de subsidies op brood, omdat het een te grote belasting voor de staatsfinanciën wordt. Volledig afschaffen is op de korte termijn nog niet aan de orde.

Eén op vier toevoeging
Om kosten te drukken en de afhankelijkheid van tarwe import te verminderen, wil de overheid maalderijen en bakkers echter verplichten goedkoper maïs- en eventueel sorghummeel toe te voegen aan het gesubsidieerde brood. Volgens Reuters zou er gedacht worden aan een 1 op 4 ratio vanaf april 2025. Daarmee zou grofweg 1 miljoen ton tarwe uitgespaard worden op een totale tarwe import van 4,75 miljoen ton voor het gesubsidieerde brood programma waarmee Egypte voor 2024/25 rekent. 3,5 miljoen ton tarwe komt van binnenlandse productie.

Niet voor eerst
In het verleden heeft Egypte vaker maïs bijgemengd in de broodmix. Onder druk van de industrie wordt brood nu weer gemaakt van alleen tarwe. De nieuwe plannen kunnen ook nu op weinig bijval van maalderijen en bakkers rekenen. Bakkers vrezen dat ze meer werk hebben aan een mix van maïs- en tarwemeel en dat de baktijd van het brood toeneemt. Maalderijen worden betaald op basis van de tarwe die ze verwerken en zitten dus niet te wachten op alternatieve producten. Of de Egyptische consument zit te wachten op brood met een andere smaak, is ook nog een vraag en daarmee een risico voor de Egyptische overheid.

Remmen los
Maïs en soja zijn een Amerikaans feestje. In Noord-Amerika zijn de omstandigheden voor de oogst van deze gewassen redelijk goed. Meer waarde lijkt de handel overigens te hechten aan de weerberichten voor Brazilië en Argentinië.

Bron: National Weather Service

Afgelopen dag is er al wat regen gevallen en voor de komende week zit er meer in de verwachting. Verder vooruitkijken is lastig, maar ook op de langere termijn lijkt het nog niet gedaan te zijn met de regen. In de grootste sojastaat van Brazilië is nog amper wat gezaaid. Volgens raming eerder deze week staat de teller op ongeveer een 0,5% van het geplande areaal. Nu het weer omslaat en de omstandigheden verbeteren, worden de zaaimachines echter uit de schuur getrokken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden