Paniek is een groot woord maar tarwe zette afgelopen handelssessie wederom een stap omhoog. Zowel op de beurs in Parijs als Chicago sloot tarwe op het hoogste niveau in ruim drie maanden. Rusland is de motor achter de rally. De prijsvechter op de tarwemarkt zou namelijk exportbeperkende maatregelen overwegen.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €6,25 hoger op €233,75 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 2,7% hoger op $6.15¼ per bushel. Maïs kreeg een staartje mee van de rally in tarwe en steeg met 0,8% naar $4.32½ per bushel. Soja leverde afgelopen handelssessie juist wat in sloot 0,1% lager op $10.56 per bushel.
Het is de Zwarte Zeeregio die de aandacht opeist in de granenmarkt. Dat het droog is in het oosten van Oekraïne en het westen van Rusland is bekend. Gisteren werd dat nog een keer extra onderstreept door de Russische meteorologische dienst. Door een gebrek aan regen zijn in verschillende tarwegebieden de groeiomstandigheden een stuk slechter dan gebruikelijk volgens de Russische weerdienst.
Exporteurs vragen om exportbeperkingen
Volgens de Russische Unie van Graanexporteurs loopt de export in het eerste kwartaal van seizoen 2024/25 wel heel erg soepel. Te soepel naar de zin van de koepelorganisatie. In de eerste drie maanden is naar schatting 17 miljoen ton graan uitgevoerd waarvan het overgrote deel tarwe. Ter vergelijking: over het hele seizoen 2023/24 exporteerde Rusland 55,4 miljoen ton tarwe. SovEcon schat dat Rusland in totaal dit seizoen 47,6 miljoen tarwe beschikbaar heeft voor de export en het USDA rekent met 48 miljoen ton. Dat de graanexporteurs bang zijn dat ze in dit tempo uit de voorraad lopen, is zo bezien niet onterecht.
Het is in zekere wel opmerkelijk dat de graanexporteurs kijken naar de overheid om de tarwe-export te reguleren. Het effect op de markt is overigens voorspelbaar. Mogelijke minder relatief goedkope Russische tarwe heeft een prijsopdrijvend effect. Je kan je ook afvragen of Russische exporteurs hun prijzen niet zelf meer in lijn hadden kunnen brengen met hun Europese evenknieën. Duidelijk is wel dat het Kremlin een flinke vinger in de pap heeft bij de graanexport. De belangen botsen daarbij. Aan de ene kant wil het Kremlin graag dat de exporteurs orders en daarmee geld binnenhalen. Aan de andere kant hebben ze ook belang bij een zo hoog mogelijke prijzen op de wereldmarkt.
Egypte op jacht naar tarwe
Het andere grote nieuws op de tarwemarkt heeft indirect ook met Rusland te maken. De Egyptische staatsinkoper Gasc heeft volgens verschillende bronnen een overeenkomst bereikt om van november tot april 500.000 ton tarwe per maand te importeren. Het graan uit het Zwarte Zeegebied komt vermoedelijk uit Rusland. Egypte zou daarmee het komende halfjaar circa 3 miljoen ton tarwe uit Rusland importeren.
In augustus heeft Egypte in een monstertender geprobeerd 3,8 miljoen ton tarwe tegen een scherpe prijs vast te leggen. Dat is toen mislukt. Alles bij elkaar werd er maar voor een grote 260.000 ton ingeschreven op die tender. Nu lijkt Gasc er wil in geslaagd een groot volume, weliswaar over langere tijd, vast te leggen.