Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Nu al optimisme over tarweoogst Rusland in 2025

Dinsdag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Ondanks grotere tarwe- en maïsvoorraden in de VS vergeleken met vorig jaar deze tijd sloten de termijnmarkten in het groen. Naast voorraadcijfers kwam het USDA ook met het Crop Progress-rapport. Daarin viel vooral de voortgang met zaaien van wintertarwe op. In Brazilië wil het met zaaien van soja nog niet erg vlotten. De Russische graanoogst 2024 is nog niet afgerond of de eerste voorspelling voor de oogst 2025 is alweer gemaakt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 hoger op €222,25 per ton. Ook op de CBoT zaten de granen in de lift. Tarwe sloot 0,7% hoger op $5.84 per bushel. Maïs liet een steviger stijging zien en pluste 1,6% naar $4.24¾ per bushel. Soja leverde afgelopen handelssessie juist wat in. Sojabonen sloten 0,8% lager op $10.57 per bushel.

De graanvoorraad in de VS is een stuk groter dan vorig seizoen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het USDA gisteren publiceerde. De totale tarwevoorraad wordt geraamd op 1.986 miljoen bushel. Dat is 12% meer dan in september vorig jaar. De door het USDA geschatte tarweoogst valt met 1.971 miljoen bushel lager uit dan waar de markt op rekende. De voorraad maïs in de VS wordt geschat op 1.760 miljoen bushel. Dat is bijna 30% meer dan vorig jaar deze tijd, maar wel ruim onder de gemiddelde schattingen van de handel. Uit een peiling van de Wall Street Journal kwam namelijk een gemiddelde geschatte voorraad van 1.853 miljoen bushel bij een range van 1.754 tot 2.0177 bushel. Het USDA zit met de voorraad dus nog net binnen de range maar wel helemaal aan de onderkant. Al met al noemen analisten de voorraadcijfers van het USDA bullish voor de granen.

Dorsen maïs en soja loopt voor
De oogst van maïs en soja gaat gestaag door in de VS. Tot 29 september is 21% van de maïs geoogst zo blijkt uit het nieuwe Crop Progress-rapport. Dat is gelijk aan deze week vorig seizoen. Het vijfjarig gemiddelde staat op 18%. Met het dorsen van soja is meer voortgang geboekt. 26% is geoogst tegen 20% vorig jaar en 18% in het vijfjarig gemiddelde. De stand van soja is ongewijzigd ten opzichte van vorig seizoen met 64% goed of excellent. Maïs is er iets op achteruit gegaan. 64% van het areaal staat er goed of excellent op tegen 65% vorige week.

Het zaaien van wintertarwe heeft een lekkere zet gekregen afgelopen week. 39% van het geplande areaal zit nu in de grond tegen een kwart vorige week. Vorig jaar deze week was overigens 36% gezaaid en het vijfjarig gemiddelde staat op 38%. 14% van de wintertarwe staat boven. Daarmee loopt de groei iets voor op zowel vorig jaar als het vijfjarig gemiddelde dat op 13% staat.

Droogte remt zaai soja
In Brazilië wil het met het zaaien van soja nog niet goed vorderen. Volgens marktbureau Safras & Mercado is 1,9% van het geplande areaal gezaaid tegen 3,9% vorig jaar en 2,7% in het vijfjarig gemiddelde. In Parana zijn telers het hardst opschoten met zaaien en zit 13% van de soja in grond. In de belangrijkste sojaprovincie van Brazilië, Mato Grosso is volgens Safras pas 0,6% van het geplande areaal gezaaid. Door droogte en het ontbreken van neerslag in de weerberichten hebben boeren niet veel haast met zaaien van soja volgens lokale bronnen. Met het zaaien van de eerste teelt maïs zijn Braziliaanse boeren verder. Volgens Agrural is 30% van het geplande areaal gezaaid.

Turkije importeert minder tarwe om markt te beschermen
Turkije importeert dit seizoen waarschijnlijk veel minder tarwe dan afgelopen seizoen. Dat verwacht althans de directeur van een grote Turkse maalderij. Tijdens een conferentie in Bakoe in Azerbeidzjan had hij het over een Turkse import van 5,5 tot 6 miljoen ton in seizoen 2024/25, zo melden verschillende bronnen. Ter vergelijking: afgelopen seizoen (2023/24) importeerde Turkije 9,4 miljoen ton volgens het USDA. De reden dat Turkije minder tarwe importeert, is het importverband dat het land instelde om de eigen markt te beschermen. De importbeperkingen zouden tot 15 oktober van kracht zijn, maar door ruime voorraden in Turkije houden bronnen er rekening mee dat de beperkende maatregelen langer van kracht blijven.

Op dezelfde conferentie van maalders in Bakoe deed Rusagrotrans een voorspelling voor de Russische tarweoogst in 2025. Het spoorbedrijf verwacht dat Rusland komende oogst 87 miljoen ton tarwe dorst. De oogst van 2024, die nog niet is afgerond, wordt door het USDA geraamd op 83 miljoen ton. Het zaaien van wintertarwe loopt ondertussen achter op vorig jaar maar voor op 2022. De export van Russische tarwe betreft vooral tarwe uit het zuiden van het land. Tarwe uit het centrale deel komt eraan maar dat zijn kleinere volumes volgens Rusagrotrans. Aan de wateroverlast in delen van Siberië en de droogte in het zuidwesten van Rusland maakt Rusagrotrans geen woord vuil.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden