Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Suikerbieten iets zoeter bij start van campagne

Gisteren 11:55 uur - Niels van der Boom

Cosun Beet Company heeft bijna zijn eerste twee campagneweken erop zitten. De eerst geleverde suikerbieten hebben een gemiddeld suikergehalte van 15,5%. Dat is een halve procent meer dan waar vorig jaar mee werd aangevangen. Ook de tarragehaltes waren laag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog niet uit alle gebieden zijn suikerbieten aangevoerd, zo blijkt uit data van de eerste campagneweek. Vooral uit Zeeland, Groningen en Flevoland zijn suikerbieten aangevoerd. Telers in het oosten en zuidoosten hoeven dit jaar geen bieten in de voorlevering te leveren, vanwege het late zaaimoment en extreme weer. Wel schuift de leverperiode dan helemaal op naar het einde van de campagne. Die loopt tot en met 25 januari.

Gehaltes tot 16,%
Op veengronden in Groningen zijn de zoetste bieten gerooid, met 16,5% suiker. Samen met de Groninger kleigrond (16%) zijn het de enige twee gebieden waar het gehalte 16 of meer haalt. Utrecht staat met 13,8% onderaan, maar het zal hier een zeer beperkt volume bieten betreffen. In de meeste teeltgebieden schommelen de gehaltes tussen de 15% en 15,5%. Het WIN-getal bedraagt gemiddeld 90,3.

Het tarragehalte komt gemiddeld uit op 8,3%. Dat is relatief laag en niet zo gek aangezien het behoorlijk droog was in de eerste week. Inmiddels is daar vanaf halverwege vorige week wel verandering in gekomen. Ook voor deze week staat behoorlijk wat neerslag op de planning. Vooral voor het midden van ons land. Op de zwaardere kleigrond is het tarra rond de 10%, maar er zijn ook uitschieters richting 5%.

Opbrengsten wisselend
De start van de bietenverwerking bij Cosun is vlot verlopen. De fabrieken werden niet geplaagd met storingen, zoals dat in voorgaande jaren soms wel het geval was. Cosun meldt alleen dat de opbrengsten behoorlijk fluctueren. Dat heeft alles te maken met het groeiseizoen. Structuurschade, bladziektes en het zaaimoment spelen allemaal een bepalende rol.

Het JRC gaat voor de EU uit van 74,7 ton bieten per hectare. Dat is 2% meer dan in 2023 werd geoogst. Toen ging het om 73,1 ton. Voor Nederland gaat het uit van gemiddeld 83 ton, was 3% minder is dan vorig jaar en 2% minder dan het vijfjarig gemiddelde. In de septemberrapportage is vooral de opbrengst van Italië fors bijgesteld, met 9% ten opzichte van augustus. De bietenopbrengst in Roemenië is met 13% verlaagd. Dat heeft vooral te maken met droogte in augustus. De impact van de vele neerslag in september is nog niet helemaal duidelijk.

Voor de grote bietenlanden; Duitsland, Frankrijk en Polen, gaat het nog steeds uit van een bovengemiddelde bietenopbrengst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden