Shutterstock

Analyse Granen & Grodnstof

Droogte in Rusland vertraagt zaai wintertarwe

Gisteren 12:25 uur - Jurphaas Lugtenburg

In Rusland en Oekraïne loopt het zaaien van wintertarwe vertraging op door droogte. Rusland heeft de traagste start van de zaaicampagne in elf jaar. China heeft de interventieprijzen voor tarwe voor de binnenlandse markt bekendgemaakt. In tegenstelling tot de beweging op de vrije markt is de interventieprijs voor Chinese tarwetelers iets opgehoogd. In de VS wil een groep Republikeinen en Democraten de binnenlandse productie van biobrandstoffen stimuleren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 hoger op €220,50 per ton. De CBoT sloot over de hele linie ook in het groen afgelopen handelssessie. De grootste plus was voor tarwe die met 1,9% steeg naar $5.89¼ per bushel. Maïs sloot 0,9% hoger en kwam daarmee uit op $4.15¼ per bushel. Soja zat tussen de granen in qua plus en sloot 1,1% hoger op $10.53¼ per bushel.

Droogte in het Zwarte Zee gebied gaf vooral tarwe een duwtje in de rug. Volgens SovEcon is in Rusland 8,3 miljoen hectare aan wintergewassen gezaaid. Dat is 1 miljoen hectare minder dan een jaar geleden tot nu toe de traagste zaaicampagne in elf jaar. Door droogte in het zuiden van Rusland maken telers daar minder vaart met zaaien van onder meer wintertarwe en koolzaad volgens het marktbureau. Ook in Oekraïne loopt het zaaien van wintertarwe achter op vorig seizoen. Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw is een kleine 880.000 hectare nu gezaaid tegen 1 miljoen hectare deze tijd vorig jaar. Net als in Rusland is het ook hier een gebrek aan vocht in de grond dat voor vertraging zorgt.

Over de komende tarweoogst in Argentinië lopen de schattingen nogal uiteen. Marktbureau LSEG kwam gisteren met een raming van 17,2 miljoen ton. De graanbeurs van Buenos Aires kwam even later met een meer optimistische raming van 18,6 miljoen ton. Het USDA zat daar eerder deze maand tussenin met een opbrengstprognose van 18 miljoen ton tarwe voor Argentinië.

Interventie
Het Chinese Centraal Planbureau heeft de interventieprijzen voor tarwe in 2025 en 2026 bekendgemaakt. De minimumprijs wordt 119 yuan per 50 kilo, omgerekend is dat circa €304 per ton. In 2024 was de interventieprijs 118 yuan per 50 kilo, oftewel circa €302 per ton. In 2025 en 2026 wil het Centraal Planbureau maximaal 37 miljoen ton tarwe kopen. Dat is vergelijkbaar met dit jaar. Als de tarweprijs op de vrije markt onder de interventieprijs zakt dan koopt de Chinese overheid tarwe direct van telers voor de minimumprijs.

In de VS hebben een groep Republikeinen en Democraten een wetsvoorstel gepresenteerd om het gebruik van Amerikaanse grondstoffen in biobrandstof te stimuleren. In de wet, toepasselijk Farmer First Fuel Incentives Act genoemd, wordt een belastingkorting geregeld voor biobrandstof die gemaakt is met lokaal geproduceerde grondstoffen. Koolzaad uit Canada of geïmporteerde 'used cooking oils' zouden als de wet wordt aangenomen buiten de belastingvoordelen vallen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden