Leitenberger Photography / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Onduidelijkheid over Franse graanexportcijfers

Woensdag 11:55 uur - Jurphaas Lugtenburg

Ondanks dat er ogenschijnlijk weinig vers nieuws is voor de tarwemarkt deden de noteringen in zowel Parijs als Chicago een stapje omhoog. Wel opmerkelijk is de opmerking van de Europese Commissie bij de exportcijfers deze week. Maïs en soja sloten in het rood. Dat terwijl er voor soja wel bullish nieuws is. China kocht in augustus een recordhoeveelheid soja en in Brazilië, waar boeren graag het land op zouden gaan, zit nog geen bunder soja in de grond door extreme droogte.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 hoger op €220 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,6% hoger op $5.58¾ per bushel. Maïs deed afgelopen handelssessie een stapje terug en sloot 1,2% lager op $3.79½ per bushel. Soja kreeg een flinke tik en leverde 2,3% in om te sluiten op $9.77½ per bushel.

Het matige groeiseizoen in Europa zien we mogelijk terug in de exportcijfers van de EU. In de week tot en met 8 september heeft de EU 4,82 miljoen ton tarwe geëxporteerd tegen 6,25 miljoen ton vorig seizoen. De achterstand op vorig seizoen is daarmee 23%. De exportteller voor gerst staat op 1,32 miljoen ton. Dat is 34% minder dan vorig seizoen.

Franse cijfers niet compleet
Over de Europese exportcijfers is wel wat onduidelijkheid ontstaan. De Europese Commissie, die de cijfers publiceert, heeft nu het zinnetje toegevoegd dat de gegevens van Frankrijk sinds het begin van kalenderjaar 2024 niet compleet zijn. Uitgesplitst naar land is Roemenië overigens de grootste tarwe-exporteur met 1,72 miljoen tot dusver dit seizoen. Frankrijk exporteerde 500.000 ton tarwe.

Recordimport China
China heeft in augustus een recordhoeveelheid soja van 12,1 miljoen ton geïmporteerd. Ter vergelijking: vorig jaar werd in augustus 9,4 miljoen ton geïmporteerd. In de eerste acht maanden van dit jaar heeft China 70,5 miljoen ton soja geïmporteerd. Dat is 3% meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Relatief lage sojaprijzen afgelopen maand waren voor China kennelijk het teken om extra in te slaan. Sommige analisten wijzen erop dat de verkiezingsstrijd in Amerika ook nog weleens een factor kan zijn. Mocht Donald Trump terugkeren in het Witte Huis zou de spanning op het gebied van de handel tussen beide landen verder op kunnen lopen.

In Brazilië werkt het weer in elk geval niet mee voor de sojatelers. Marktbureau AgRural schrijft dat er nog geen soja gezaaid is in het Zuid-Amerikaanse land. "Met praktisch geen regen op de radar en erg hoge temperaturen blijven de zaaimachines in de schuur tot er meer consistente teken van neerslag in de verwachting komen", schrijft het bureau.

In het centraal-zuidelijke deel van Brazilië is meer activiteit. Daar wordt maïs als hoofdgewas geteeld en van het geplande maïsareaal is 15% gezaaid volgens AgRural. Vorige week zat 8% in de grond, maar vorig jaar deze week was al 17% gezaaid. Maïs als hoofdteelt is goed voor circa 20% van de maïsproductie in Brazilië. Circa 75% van de maïs wordt geteeld als volgteelt na soja in hetzelfde teeltjaar. Safrinha wordt die tweede teeltcyclus genoemd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden