Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Gaat Rusland mee met Westerse tarweprijzen?

6 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De rally op de tarwemarkt kwam gisteren tot een halt. Of dat tijdelijk is of niet, is aan discussie onderhevig. Rusland zou daarbij de doorslag kunnen geven. Het land heeft zich de rol van prijsvechter op de granenmarkt aangemeten. De vraag is of Russische exporteurs het nu aandurven een schepje op de prijs te gooien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3 lager op €203,75 per ton. Het decembercontract leverde €2 in naar €218,50 per ton. Op de CBoT daalde tarwe met 0,8% een sloot op $5.61 per bushel. Maïs bewoog vooral zijwaarts en sloot uiteindelijk een halve cent lager op $3.90 per bushel. In tegenstelling tot de granen sloot soja wel in het groen. Het oliehoudende zaad liet een bescheiden plusje zien van 0,2% naar $10.08¼ per bushel.

Dat de tarwemarkt een pas op de plaats maakte afgelopen handelssessie is niet verrassend te noemen. Wil tarwe een volgende stap zetten, zal Rusland ook mee moeten gaan met de rally die Europa en Noord-Amerika doormaakten afgelopen periode. Of dat gaat gebeuren is een tweede. Rusland heeft de rol van prijsvechter en Russische exporteurs zijn tot nu toe voorzichtig gebleken met prijsverhogingen. Daar is het Kremlin overigens ook niet altijd even gelukkig mee in verband met de belastbare waarde. Het Russische ministerie van Landbouw heeft de prognose voor de totale graanoogst ongewijzigd gelaten op 132 miljoen ton.

In Frankrijk valt de tarweoogst 26% lager uit dan vorig seizoen. Dat schrijft de telersvereniging AGPB. De club rekent met een oogst van 25,98 miljoen ton dit seizoen tegen 35,08 miljoen ton vorig seizoen. De reden voor de kleinere oogst kunt u wel raden: het uiterste natte teelt seizoen. Van zaai tot oogst het is amper droog geweest.

Droogte dwingt tot andere keuzes
Warm en droog, zo kan de zomer in Oekraïne wel worden samengevat. En voorlopig lijkt er nog geen verandering in dat weerpatroon te komen. Voor het dorsen van maïs en zonnebloemen niet verkeerd, maar voor het zaaien van de wintergewassen is het vaste droge weer minder gunstig. Volgens sommige lokale bronnen schuiven boeren daarom in hun bouwplan. Vooral koolzaad boet in aan populariteit. Koolzaad (dat nu gezaaid wordt) in de droge grond stoppen zonder dat er regen in de verwachting zit, is een grote gok. Het areaal koolzaad zou dit seizoen onder de 500.000 hectare kunnen zakken volgens bronnen. Vergeleken met vorig seizoen is tot nu toe ruim 200.000 hectare minder gezaaid, zo blijkt uit de cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Tot en met 2 september is er 446.000 koolzaad gezaaid.

Wintertarwe wint juist aan populariteit onder Oekraïense telers. Dat areaal zou dit seizoen boven de 5 miljoen hectare uit kunnen komen. Ter vergelijking: vorig seizoen stond er 4,7 miljoen hectare wintertarwe. Tarwe heeft natuurlijk ook vocht nodig. De kans dat er later in de herfst regen komt wordt groter en tarwe kun je nu eenmaal later zaaien zonder in te leveren op de potentiële opbrengst. Overigens is een late start van tarwe ook een risico voor Oekraïense telers door de kans op uitwinteren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden