Artem Grebenyuk / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Oogst is kleiner, maar export Oekraïne gaat goed

4 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Voor de verandering geen oogstcijfers uit Europa maar uit Rusland en Oekraïne. Ook daar valt de opbrengst lager uit dan eerder verwacht. In de VS hebben graantelers flink hun best gedaan en een aanzienlijk areaal zomertarwe en gerst door de combines geduwd. De gevolgen van de hete dagen vorige week in de cornbelt lijken mee te vallen, zo valt op te maken uit het Crop Progress-rapport van het USDA.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract op de Matif leverde gisteren €2,25 in en kwam daarmee uit op €204 per ton. Het decembercontract noteerde juist een plus van €2,25 naar €219,25 per ton. Op de CBoT steeg het septembercontract tarwe met 3,6% naar $5.52 per bushel op de eerste handelsdag na een lang weekend. Maïs pluste 2,2% naar $3.86½ per bushel. Soja bleef iets achter ten opzichte van de granen, maar steeg desondanks met 1,5% en sloot op $9.97 per bushel.

Na de reeks oogstcijfers uit de EU vorige week was het gisteren de beurt aan Rusland en Oekraïne. SovEcon verlaagde de prognose voor de Russische tarweoogst van 83,3 miljoen ton naar 82,5 miljoen ton. In het centrale deel van Rusland en de Volga-regio zijn de opbrengsten lager dan verwacht volgens het marktbureau. In de Oeral en Siberië - waar de combines nog rijden - bevestigen de eerste opbrengstcijfers de relatief goede stand van de tarwe volgens SovEcon.

Oekraïne heeft tot nu toe 28,7 miljoen ton graan geoogst, zo schrijft het Oekraïense ministerie van Landbouw. Vorig jaar deze tijd stond de teller op 29,2 miljoen ton. Dit seizoen is 21,8 miljoen ton tarwe geoogst tegen 22,1 miljoen ton vorig jaar. Ook de gerstoogst valt lager uit. Dit seizoen is 5,5 miljoen ton gedorst, oftewel 300.000 minder dan vorig seizoen. De oogst van korrelmaïs is in de eerste regio's begonnen en daarom zijn er nog geen cijfers beschikbaar.

Oekraïense export gaat als een tierelier
Over de export heeft Oekraïne geen klagen. Sinds de start van het seizoen heeft Oekraïne 7 miljoen ton graan uitgevoerd volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw. Dat was vorig seizoen over dezelfde periode 4,3 miljoen ton. In de exportcijfers zit 3,6 miljoen ton tarwe, 89% meer dan vorig seizoen. De uitvoer van gerst is meer dan verdubbeld naar 1,1 miljoen ton. de export van maïs loopt 13,5% voor op vorig seizoen en bedraagt 2,3 miljoen ton.

De Europese Unie heeft wat moeite met de export. Tot 1 september exporteerde de EU 4,38 miljoen ton tarwe. Vorig seizoen was dat 5,66 miljoen ton in deze periode. De EU-export loopt daarmee dus 22,6% achter op vorig seizoen.

Gang is alles
Een dag later dan gebruikelijk door de Amerikaanse Dag van de Arbeid kwam het USDA gisteren met het Crop Progress-rapport. In de stand van maïs heeft het USDA geen grote aanpassingen gedaan. 65% van het areaal staat er goed of excellent op en dat is gelijk aan vorige week. Soja is er iets op achteruit gegaan met 65% goed of excellent tegen 67% vorige week. De hittegolf waar een groot deel van de cornbelt mee te maken had, heeft dus maar beperkt effect gehad, zo kunnen we voorzichtig opmaken uit de USDA-cijfers.

Met de oogst van zomertarwe en gerst hebben de Amerikaanse boeren een slag gemaakt vorige week. 70% van de zomertarwe is gedorst tegen 51% vorige week. De oogstvoortgang is daarmee nu gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. Van de gerst is driekwart van het areaal geoogst tegen 47% vorige week. Vorig jaar deze week was ook 75% geoogst. Het vijfjarig gemiddelde zit net iets hoger namelijk op 76%.

Hoewel de combines nog rijden is er in de VS ook al een begin gemaakt met het zaaien van de wintertarwe. 2% van het geplande areaal zit inmiddels in de grond volgens het USDA. In Washington zijn boeren het verst gevorderd met 22% gezaaid. In die staat moet overigens nog 14% van de zomertarwe en 13% van de zomergerst gedorst worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden