geogif / Shutterstock.com

Analyse suiker

Duitsland verwacht forse stijging suikerproductie

3 September 2024 - Jesse Torringa

De suikerproductie in Duitsland stijgt naar verwachting ver boven het vijfjarig gemiddelde uit. Dat terwijl het groeiseizoen in het land lang niet overal vlekkeloos verliep. De suikernoteringen zijn richting het einde van augustus fors gestegen door groot nieuws uit Brazilië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerproductie in Duitsland komt naar verwachting uit op 4,77 miljoen ton in het aankomende seizoen 2024/25. Dat meldde de Duitse suikervereniging WVZ gisteren (2 september) in de eerste oogstprognose van het seizoen. De productie ligt met ruim 13% fors hoger dan afgelopen seizoen, toen er volgens de vereniging 4,22 miljoen ton suiker werd geproduceerd. De productie ligt ook hoger dan het vijfjarig gemiddelde van 4,21 miljoen ton.

De forse productietoename is voor een deel te verklaren door een toename van het suikerbietenareaal. Dat steeg van circa 364.500 naar 385.600 hectare, ofwel een stijging van 5,7%. Anderzijds is de productiestijging te verklaren door een gemiddeld suikergehalte en een goede opbrengst dankzij het vele vocht dit groeiseizoen en voldoende zonneschijn, zo legt de vereniging uit aan de hand van proefmonsters uit het veld. Zij schatten de opbrengst op 81,9 ton bieten per hectare, 12% meer dan het vijfjarig gemiddelde in Duitsland. Het suikergehalte wordt nu geschat op 17,2%. Het groeiseizoen ging desondanks niet vanzelf en was tot nu toe ook uitdagend. Er werd soms laat gezaaid door het natte voorjaar en ook de infectiedruk van bladziekten was hoog.

Verbeterde suikerproductie
De suikerprijzen in Europa, maar ook in de rest van de wereld, staan al langere tijd onder druk. Dat is goed te zien aan de suikernotering in Londen, waarbij het witte suikercontract het niveau van $500 per ton bijna aantikte afgelopen maand. Verbeterde productieverwachtingen zijn een van de redenen. Zo staan de suikerrietvelden in Azië er stukken beter voor dan vorig seizoen dankzij gunstige groeiomstandigheden, waardoor er meer suiker geproduceerd kan worden. En op wereldschaal is de productie in die regio een stuk groter en daarmee meer van invloed. De Indiase suikerindustriegroep (ISMA) kondigde overigens aan dat het niet meer noodzakelijk is om de exportbeperkingen van de zoetstof te handhaven. Ook in andere werelddelen staan de seinen op groen wat de suikerproductie betreft. In Europa staan de suikerbieten er gemiddeld op volgens opbrengstschattingen van de Europese Commissie en het Joint Research Centre. Daarnaast is er areaaluitbreiding in verschillende landen, zoals hierboven beschreven in Duitsland. Volgens de Europese Commissie werd er door verschillende lidstaten later gezaaid, maar was er daarna sprake van gunstige groeiomstandigheden waardoor bieten zich gunstig hebben ontwikkeld. Nederland lijkt het meeste hinder te hebben ondervonden in de suikerbietenteelt.

Droogte Brazilië
In Brazilië daarentegen gaat het compleet de andere kant op met de productie en de verwachtingen. Het land is met afstand de grootste suikerproducent en -exporteur in de wereld en is daarom van grote invloed op de mondiale suikerprijzen. Het productieseizoen en de suikerrietoogst ging daar vlot van start en liep zelfs in productie voor op het recordjaar van afgelopen seizoen. Volgens de laatste cijfers van de Braziliaanse brancheorganisatie Unica loopt de productie echter wat terug in de maand augustus. Dat was al wel voorspeld, maar in combinatie met de aanhoudende droogte kan de productie sneller afnemen dan eerder werd verwacht.

Vuurzee op Braziliaanse suikerrietplantages
In sommige regio's is het al enkele maanden te droog, meldt Unica. Verschillende suikerhandelaren en -producenten geven aan dat de suikerrietteelt eronder lijdt en dat dit behalve op het huidige seizoen ook van invloed gaat zijn op seizoen 2025/26. Daarnaast heeft de droogte tot enorme branden geleid in de belangrijkste productieregio van Brazilië. Zeer grote oppervlaktes met suikerriet zijn verloren gegaan. Schattingen over het verloren areaal lopen uiteen en de precieze schade is nog niet te bepalen, maar volgens suikerriettelersvereniging Orplana is er 80.000 hectare verbrand, meldt persbureau Reuters. Dat is meer dan 1% van het suikerrietareaal in de grootste productieregio. De aanhoudende droogte leidt ook tot lagere suikerrietopbrengsten elders in de regio.

Om die reden veerde de suikernoteringen in Londen en New York flink op eind augustus. Het ruwe suikercontract in New York steeg zelfs met ruim 10% naar $438 per ton. Het witte suikercontract in Londen steeg met 6% minder hard en kwam eind augustus uit op $557 per ton. Inmiddels is het witte suikercontract weer wat gedaald en noteert het dinsdagmiddag op het moment van schrijven $544 per ton.

Cosun ziet moeizame suikermarkt
Cosun Beet Company legt ook uit dat de suikermarkt zich anders ontwikkelt dan eerder gedacht en moet daarom opnieuw anticiperen. De bietenverwerker constateert dat de volatiliteit is toegenomen op de suikermarkt en ziet dat de verkoopvolumes deze zomer slechter waren dan eerder werd verwacht. Daardoor lopen de voorraden op en neemt de druk op de prijzen toe. Voor 2025 en 2026 verwacht Cosun en lager volume aan suiker af te zetten. Op basis hiervan is besloten het voorgenomen toewijzingspercentage van 105% voor 2025 te verlagen en definitief vast te stellen op 100%. Het toewijzingspercentage voor het lopende campagnejaar 2024 is en blijft 110%. In juli was er al een vergelijkbaar bericht van Cosun en werd het toewijzingspercentage van 110% naar 105% bijgesteld. Nu, anderhalf maand later, is dat dus opnieuw met 5% verlaagd.

Cosun maakt gebruik van ledenleveringsrechten (LLB's), waarbij 1 LLB het recht geeft om 1 ton bieten (bij 17% suiker) te leveren tegen de ledenprijs. Een toewijzingspercentage van 105% betekent dat een teler 5% extra bieten mag leveren tegen de ledenprijs. Wordt er meer dan 105% aan bieten geleverd, dan wordt voor dat volume een lagere prijs gerekend.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden