Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Strijd over Chinese auto's slaat over op koolzaad

3 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In Nederland hebben we afgelopen avond lokaal weer wateroverlast gehad. In het oosten van Europa zouden ze regen juist goed kunnen gebruiken. Roemenië is druk met het optuigen van een systeem om de door droogte getroffen boeren in de benen te houden. China en Canada liggen in de clinch over elektrische auto's. De Canadese koolzaadexport wordt mogelijk meegesleept in dat getouwtrek. De handel neemt daar al een voorschot op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 hoger op €206,25 per ton. De meeste handel wordt gedaan op het decembercontract en dat sloot eveneens €0,50 hoger op €217 per ton. De beurs in Chicago was gisteren gesloten vanwege de Amerikaanse Dag van de Arbeid.

De vrije dag in de VS is aan de Europese markt niet helemaal voorbijgegaan. Al met al was er weinig vers nieuws om de markt echt in beweging te krijgen. In het oosten van Europa is het droogte dat de klok slaat. Roemenië werkt aan een verzekeringssysteem voor gewassen. Dat is onderdeel van een breder pakket om door droogte getroffen boeren de helpende hand te reiken. Roemenië is een van de grootste graanexporteurs binnen de EU en mag Egypte tot een van de grootste klanten rekenen. Lange hittegolven dit seizoen hebben flink huisgehouden in het land.

Compensatie
De Roemeense minister van Landbouw Florin Barbu heeft in samenspraak met banken en de financieel toezichthouder een soort droogteverzekering opgezet waar 7 miljoen hectare landbouwgrond onder valt. Boeren kunnen tot 3.000 lei (circa €600) gecompenseerd worden voor droogteschade. Daarmee wordt geld vrijgemaakt en kunnen telers geld lenen voor het komende teeltjaar. Hoe het systeem precies werkt, wanneer het goedgekeurd wordt en hoe de invoering in zijn werk gaat, heeft Barbu niet bekendgemaakt.

Andere maatregelen die Roemenië heeft genomen zijn een overheidscompensatie voor droogteschade tot 1.000 lei (circa €200) per hectare en een bankgarantie van de staat voor getroffen boeren. De leningen van telers met droogteschade worden bevroren en ze hoeven pas vanaf december 2025 af te lossen.

Importbeperkingen
De strijd om de elektrische auto gaat aan de granenmarkt niet ongemerkt voorbij. In navolging van de EU en de VS komt nu ook Canada met een importheffing op Chinese elektrische auto's, staal en aluminium. Net als bij de EU en de VS komt China ook met tegenmaatregelen. Het land is een onderzoek gestart naar mogelijke dumpingpraktijken van Canadees koolzaad en sommige chemicaliën op de Chinese markt. Ongeveer de helft van de Canadese koolzaadoogst gaat naar China.

Of het onderzoek helemaal het door Chinese overheid gewenste effect heeft, valt te betwijfelen. Op de Chinese termijnmarkt steeg koolzaadschroot naar het hoogste niveau sinds begin augustus naar 2.375 yuan (circa €300) per ton. Op de beurs in New York zakte koolzaad naar $569,70 per ton. Dat is een daling van 4,7% ten opzichte van vrijdag maar nog wel boven het niveau van half augustus. Vanuit de Chinese koolzaadsector wordt er wel voorzichtig positief gereageerd op het onderzoek. De binnenlandse vraag naar eetbare olie valt tegen en er is ruim voldoende aanbod volgens lokale bronnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden