Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Europese opbrengstkaart graan kleurt rood

30 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In de serie opbrengstcijfers (het lijkt wel kwartetten) was het gisteren de beurt aan de Europese Commissie. Een ook zij schetst een beeld dat de oogst van 2024 er eentje is om als teler maar heel snel te vergeten. Als je naar de prijzen op de termijnmarkt kijkt, zou je bijna denken dat er weinig aan de hand is. Een van de grote kopende landen op de wereldmarkt heeft daar toch andere ideeën over, zo blijkt uit speurwerk van Reuters.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,75 hoger op €202,25 per ton. Op de CBoT zaten de prijzen eveneens in de lift afgelopen handelssessie. Tarwe was de grootste stijger met 2,1% en kwam uit op $5.25 per bushel. Maïs pluste 1,8% naar $6.71¾ per bushel. Soja volgde in het spoor van de granen en sloot 1,6% hoger op $9.73¾ per bushel.

De Europese Commissie heeft de opbrengstverwachting voor tarwe dit seizoen naar beneden bijgesteld. Voor seizoen 2024/25 rekent de Commissie nu op een oogst van 116,1 miljoen ton zachte tarwe. In de prognose van juli ging de Commissie nog uit van 120,8 miljoen ton. De oogst valt daarmee 7,5% lager uit dan vorig seizoen en 8,4% onder het vijfjarig gemiddelde. De totale graanoogst wordt geraamd op 264,5 miljoen ton. Dat is 7,1 miljoen ton minder dan in de vorige raming en de oogst komt daarmee 5,9% onder het vijfjarig gemiddelde uit. Alleen haver springt eruit met een grotere verwacht oogst. Met 7,4 miljoen ton in de voorspelling is de opbrengst van haver dit seizoen 27,1% hoger dan vorig seizoen en 3,2% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Haver is daarmee ook de enige graansoort waar de oogst dit seizoen boven het vijfjarig gemiddelde uitkomt.

Bron: Europese Commissie

Met tarweprijzen die rond 'normaal' schommelen ondanks de matige opbrengsten in de EU, zou je denken dat volatiliteit die zich meester maakte in de periode na de Russische invasie definitief achter ons ligt. Reuters geeft een kijkje in de keuken bij één van de grootste tarwe importerende landen: Egypte. President Sisi is er niet zo zeker van dat Egypte voldoende voorraad heeft en bemoeide zich persoonlijk met inkoopbeleid, zo laat Reuters zien.

Dreiging
Oplopende spanningen in het Midden-Oosten en tussen graanexportgrootmachten Rusland en Oekraïne en tegelijkertijd tarweprijzen die onder druk stonden; het uitgelezen moment om voorraad op de bouwen, zo was de gedachte bij de Egyptische staatsinkoper Gasc en de Egyptische regering. Op een juli-tender werd relatief scherp ingeschreven met prijzen van rond de $200 per ton. Waar normaal tenders tot 200.000, 250.000 ton worden uitgeschreven, kwam Gasc begin augustus opeens met een monstertender van 3,8 miljoen. Die tender vol krijgen met scherpe aanbiedingen is niet gelukt. Egypte heeft slechts 7% van het beoogde volume kunnen vastleggen. Onder meer een betaaltermijn tot wel negen maanden bleek toch te gek voor exporteurs om massaal in te gaan op de tender.

"Egypte zoekt allerlei mogelijkheden om de tarwe zo goedkoop mogelijk in te kopen", citeert Reuters een Egyptische graanhandelaar. "Dat kan zijn door middel van een tender, directe deals of het aanspreken van nieuwe leveranciers." Deze week zei de premier van Egypte dat het land voor zes maanden voorraad heeft, maar dat het probeert bij lage prijzen extra graan te kopen. Hoewel het niet zo wordt gezegd, valt er tussen de regels op te maken dat Egypte pogingen doet om de graanprijs in zijn voordeel te beïnvloeden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden