Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Duitse opbrengstcijfers stuwen tarweprijs op

29 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Cijfers over de opbrengst van tarwe uit Duitsland en Canada en de kwaliteit van tarwe in Frankrijk konden niet genegeerd worden. Zowel in Parijs als Chicago zat tarwe in de lift. Maïs en soja waren juist wat zwakker afgelopen handelssessie. Nieuws uit China zou daar een rolletje bij kunnen spelen.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,75 hoger op €198,50 per ton. Op de CBoT pluste tarwe 1,2% en kwam daarmee uit op $5.14¼ per bushel. Maïs en soja deden afgelopen handelssessie een stapje terug. Maïs sloot 0,5% lager op $3.65¼ per bushel. Soja leverde 0,9% in naar $9.58½ per bushel.

Matige opbrengstcijfers uit de EU lijken nu toch wat vat op de tarwemarkt te krijgen. Het Duitse ministerie van Landbouw schat de tarweoogst van 2024 op 18,8 miljoen ton. Dat is 12,7% minder dan in 2023. De oorzaak van de kleinere oogst zijn de matige omstandigheden tijdens het groeiseizoen dat vooral gekenmerkt werd door natte periodes.

FranceAgriMer kwam met de resultaten over de kwaliteit van de tarwe. Zowel hectolitergewicht als eiwit vallen tegen. 26% van de Franse tarwe heeft een hectolitergewicht van 76 kg/hl of hoger. Het vijfjarig gemiddelde staat op 76% dat op of boven de 76 kg/hl zit. 74% van de tarwe heeft een eiwitgehalte van 11% of meer tegen 85% in het vijfjarig gemiddelde. Slechts 43% zit boven de 11,5%. De matige kwaliteit van de tarwe komt bovenop de tegenvallende opbrengsten. De Franse oogst zou volgens de laatste ramingen de kleinste sinds de jaren 80 zijn.

Canadese tarweoogst minder groot dan verwacht
Statistics Canada kwam gisteren met een opbrengstraming voor tarwe in het land. De totale tarweoogst wordt geschat op 34,4 miljoen ton. Dat is boven de oogst vorig jaar toen 32 miljoen ton tarwe werd gedorst. Analisten rekenden echter op een oogst van 35,1 miljoen ton. Zomertarwe is goed voor 25,4 miljoen ton dit seizoen tegen een oogst van 24,8 miljoen vorig seizoen. De markt rekende echter op een zomertarweoogst van 26,6 miljoen ton.

Rusland heeft de exportheffing op tarwe met bijna 10% verhoogd van 828,40 roebel naar 908,50 roebel per ton (circa €8,14 naar €8,93). Rusland heeft de heffing in 2021 ingesteld om prijsschommelingen op de granenmarkt te dempen. Het geld dat met de exportheffing wordt opgehaald wordt gebruik voor subsidies aan agrarische producenten in Rusland.

Protectionisme
China heeft binnenlandse handelaren gevraagd om minder graan uit het buitenland te kopen. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van Chinese bronnen. Volgens Beijing is er ruim voldoende graan voorhanden in China en valt de vraag meer tegen dan eerder verwacht. Door voldoende aanbod en een achterblijvende vraag staan prijzen onder druk. Dat wordt door de volksrepubliek gezien als een bedreiging voor de lokale boeren.

De Chinese economie groeit minder dan de overheid zou willen en de stijging van de levenstandaard van de gemiddelde Chinees toont tekenen van afvlakking. China heeft een soort raamwerk opgesteld met richtlijnen voor de import van grondstoffen. Door actief op de inkoop te sturen hoopt Beijing de gevolgen van schommelingen op de wereldmarkt te dempen voor de lokale verwerkers en consumenten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden