Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Dip in granen wekt belangstelling speculanten

28 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Speculanten toonden afgelopen handelssessie weer wat meer belangstelling voor de granenmarkt. Droogte in combinatie met relatief lage prijzen gaf de koersen steun. Het is zeker niet gezegd dat de dalende trend op de granenmarkt is doorbroken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €4,25 hoger op €193,75 per ton. Op de CBoT sloten de koersen gisteren eveneens in het groen. Tarwe sloot 2,1% hoger op $5.08¼ per bushel. Maïs pluste 1,5% naar $3.67¼ per bushel. Bij soja bleef de stijging wat bescheidener tot 0,8% tot $9.67½ per bushel.

De weerberichten, in combinatie met een dip op de termijnmarkten, verleiden speculanten afgelopen handelssessie weer in de granen te stappen, zo zeggen analisten. Het USDA verlaagde in het Crop Progress rapport eerder deze week de rating van zomertarwe in de VS met 4% naar 69% van het areaal dat er goed of excellent op staat. De opbrengst van zomertarwe in de VS kan daardoor weleens lager uitvallen dan weer het USDA meer rekent.

Jordanië heeft in een tender 60.000 ton tarwe gekocht voor $254,50 per ton C&F (franco), levering oktober. De tender stond open voor 120.000 ton. Eerder deze maand werd een tender geannuleerd volgens bronnen door te hoge prijzen en nu heeft Jordanië dus de helft van het beoogde volume vastgelegd. De EU heeft nog wat moeite met de graan export. De teller dit seizoen staat nu op 3,93 miljoen ton. Dat is 20% minder dan dezelfde periode vorig seizoen.

Droogte
Waar in onze contreien droogte niet het grootste probleem van boeren is, is dat in andere delen van de wereld wel anders. In het Zwarte Zeegebied is het droog en daar komt volgens de weermodellen de komende week/tien dagen geen verandering in. Ook in Brazilië blijft het komende decade droger dan gemiddeld volgens de weerberichten. Voor de oogst van de tweede teelt maïs gunstig, maar die is voor bijna 95% binnen volgens Patria Agronegocios. Voor de start van de eerste teelt maïs zou een buitje welkom zijn. 4,2% van het geplande areaal eerste teelt maïs is gezaaid volgens AgRural. Vorig jaar deze tijd was 7,5% gezaaid volgens het bureau. Door matige prijzen verwacht AgRural dat het areaal maïs 3,5% kleiner uitvalt in Brazilië.

Insectenplaag
In Argentinië zijn boeren ook minder geneigd om maïs te zaaien komend seizoen. Volgens enkele lokale bronnen zou het areaal maïs met 2 miljoen hectare kunnen krimpen komend seizoen. Dat zou de grootste jaar-op-jaar areaal verschuiving in bijna 20 jaar zijn. Afgelopen seizoen hebben dwergcicaden voor veel schade in maïs gezorgd. Argentijnse boeren willen komend seizoen daarom liever soja zaaien.

In de Amerikaanse cornbelt is het aan de droge kant aan het worden. Dat kwam ook naar voren in het Crop Progress rapport. Begin september zou het wat koeler worden in de cornbelt,maar regen van betekenis zit niet in de weersvoorspelling. Desondanks stond de maïs er sinds 2018 niet meer zo goed op volgens het Crop Progress rapport. De aankondiging van het USDA dat er 128.000 ton maïs aan Mexico is verkocht zorgde samen met drogere omstandigheden toch voor een kleine opleving in maïs op de beurs in Chicago.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden