Shutterstock

Analyse Suiker

Mondiaal suikeroverschot valt mogelijk iets lager uit

20 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De suikernoteringen zijn ten opzichte van afgelopen weken nauwelijks veranderd, hoewel de trend in de markt nog steeds neerwaarts is. De laatste productiecijfers over Brazilië zijn wat lager, maar de totale mondiale productie blijft fors hoger dan vorig jaar. Indiase regenval stemt de markt positief, met een drukkend effect op de prijzen. Anderzijds stelt marktbureau Czarnikow de verwachting over de wereldproductie wel wat omlaag bij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerprijzen blijven wat onder druk staan als gevolg van voorspoedige berichten over de suikerrietteelt bij de grote productielanden. De Amerikaanse notering sloot gisteren op $397,27 per ton, en die van Londen op $513,70 per ton. De suikerprijzen laten al maanden een dalende trend zien, hoewel de stappen omlaag de laatste tijd vrij beperkt zijn. 

Van Brazilië, een van de grootste suikerproducten van de wereld, zijn de productiecijfers in de tweede helft van juli wat lager dan dezelfde periode een jaar eerder, zo meldt de Braziliaanse suikerassociatie Unica. Met 3,6 miljoen ton kwam de productie in de belangrijkste productieregio's in de tweede helft van juli 2,2% lager uit dan vorig jaar. Vooralsnog doet Brazilië het vanaf het begin van het seizoen erg goed, daar de productie in de betreffende regio 8% hoger ligt dan voorgaand seizoen. Brazilië produceerde tot nu toe 20,75 miljoen ton suiker. De voorspoedige productie heeft zijn invloed op de markt, wat de negatieve stemming weerspiegelt.

In de tweede helft van juli verwerkte Brazilië in de belangrijkste productieregio 51,32 miljoen ton suikerriet. Dat is 3,4% minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Vanaf het begin van het seizoen ligt dat niveau wel 6,7% hoger, op 332,8 miljoen ton suikerriet.

Regenval in India
Het sentiment omtrent de productieverwachting in India, de op een na grootste suikerproducent ter wereld, trekt ook steeds verder bij. Analisten schrijven over de regenval gedurende de huidige moesson. Het Indiase meteorologische departement rapporteerde bovengemiddelde cijfers over regenval, wat voorspoedig nieuws is voor de suikerrietteelt. Vanaf begin augustus is de regenval hoger dan gemiddeld. Gisteren bijvoorbeeld viel er over het hele land gemiddeld 3% meer regen dan normaal. Dit kan het aanbod ten gunste komen. 

Bijgestelde verwachtingen
Eerder schreven we over het Britse marktbureau Czarnikow, dat een aantal keer per jaar een verwachting geeft van de wereldproductie. Telkens werd de prognose voor de wereldwijde productie omhoog bijgesteld. Mede vanwege de verwachting omtrent gunstige regenval in Azië. Maar daar komt het bureau nu op terug. De wereldproductie wordt voor 2024/25 geschat op 186 miljoen ton. Daarmee is de verwachting omlaag bijgesteld met 3,7 miljoen ton.

Vooralsnog verwacht Czarnikow een wereldsuikeroverschot van 5,9 miljoen ton. Relatief droog weer in Brazilië zou de productie meer hebben geschaad dan Czarnikow eerder verwachtte. Ook de Russische bietenproductie zou lager zijn, als gevolg van extreme temperaturen. Maar mede een mogelijk hogere Indiase productie ondersteunt de verwachting over een suikeroverschot.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden