Shutterstock

Achtergrond Granen & Grondstof

De grote graangiganten zitten in woelig vaarwater

13 Augustus 2024 - Wouter Baan

Drie van de vier grootste mondiale graanconcerns, ook wel bekend als de ABCD-giganten, zitten in financieel woelig vaarwater. De gemene deler hierbij is dat de graanprijzen na een paar vette jaren nu op een beduidend lager niveau staan. En dat doet wat met de inkomsten van deze miljardenbedrijven. Stevige reorganisaties en flinke koersdalingen zijn soms onvermijdelijk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de twee beursgenoteerde bedrijven binnen het ABCD-kwartet, die samen naar schatting zo'n 80% van de mondiale graanhandel bepalen, weten we al langere tijd dat het lastiger gaat. De kwartaalcijfers van ADM en Bunge waren in de eerste twee kwartalen van dit jaar ronduit teleurstellend. En bovendien ook fors lager dan in de afgelopen jaren toen de baten sterk stegen als gevolg van de hoge graanprijzen door de oorlog in Oekraïne. Ook van Cargill weten we sinds begin deze week dat ze het lastig hebben. Enkel bij Louis Dreyfus is het na een uitstekend 2023 nog gissen hoe het gaat. Van groot tot klein(er) maken we de balans op.

Het ABCD-kwartet  Omzet in miljarden (2023)
Archer Daniels Midland (ADM) $93,9
Bunge $47,7
Cargill $177
Louis Dreyfus Company $50,05

Reorganisatie bij Cargill
De private Amerikaanse graangigant hoeft in tegenstelling tot ADM en Bunge niet iedere drie maanden de boeken te openen, waardoor het bedrijf wat moeilijker te volgen is. Niettemin hadden analisten al vermoedens dat ook Cargill het lastiger heeft. En die blijken terecht. Hoewel resultaten in het gebroken boekjaar 2023/24 nog niet naar buiten zijn gebracht, blijkt uit interne stukken die in handen zijn van Reuters dat de eigen winstdoelstellingen niet zijn behaald. Zodoende moet de bezem door de organisatie. Versimpeling is hierbij de inzet, waarbij het bedrijf terug wil van vijf naar drie business units. Heel veel meer details wil Cargill voorlopig niet bekend maken, maar uit de memo van de CEO aan het personeel blijkt wel dat actie geboden is nu de marges onder druk staan.

ADM: boekhoudproblemen en lagere winsten
Archer Daniels Midland - kortweg ADM - meldde vorig boekjaar al een 20% lagere winst en in de eerste twee kwartalen van dit jaar zijn de resultaten verder verslechterd. Vooral de graandivisie, die ongeveer de helft van de omzet beslaat, heeft het lastig. De operationele winst van deze divisie halveerde ruim in het afgelopen kwartaal tot $459 miljoen. Een cocktail aan oorzaken worden genoemd, maar vooral de lagere graanprijzen lijken in de cijfers te bijten. Het Amerikaanse bedrijf wil minder afhankelijk worden van de volatiele grondstoffenmarkten en richt zich meer op voeding. Maar ook hier staan de baten onder druk. Daarbij speelden er recent boekhoudkundige problemen in die tak, wat de CFO van het bedrijf de kop kostte. De huidige koers van zo'n $58 is zo'n 30% lager dan een jaar eerder. Het bedrijf zegt wel vertrouwen te hebben in betere resultaten in de komende kwartalen. 

Fuserend Bunge ziet winst in elkaar klappen
In 2023 presteerde het Amerikaanse Bunge nog uitstekend, maar daar is dit jaar niet veel meer van over. Het tweede kwartaal was nog slechter dan de eerste drie maanden van dit jaar, waarbij de operationele winst met liefst 71% wegzakte tot $289 miljoen. Analisten hielden al rekening met fors mindere prestaties, maar deze cijfers waren nog slechter dan verwacht. Hierop kreeg de koers een gevoelige tik. Er was begin deze maand ook goed nieuws, want het Amerikaanse bedrijf kreeg een jaar na aankondiging toestemming van de Europese Commissie om te mogen fuseren met een andere graangigant, Viterra die het hoofdkantoor heeft in Rotterdam. Daarmee denkt het bedrijf beter te kunnen concurreren met ADM en Cargill die in omzet respectievelijk twee en vier keer zo groot zijn. 

Louis Dreyfus presteerde uitstekend in 2023
Ook Louis Dreyfus Company - de laatste van het kwartet - heeft een link met Nederland. Het hoofdkantoor staat sinds 2004 in Rotterdam. In 2023 zag het bedrijf de nettowinst met $260 miljoen oplopen tot ruim $1 miljard, zo blijkt uit gegevens die in juni gedeponeerd zijn bij de KvK. De omzet daalde vorig jaar met $9 miljard tot een slordige $50 miljard. Hoe het bedrijf tot dusver in 2024 presteert, is niet duidelijk. Gezien de tegenwind bij de andere drie lijken mindere prestaties onvermijdelijk. Voorlopig blijft het echter nog gissen, want het bedrijf dat grotendeels in handen is van Russisch-Zwitserse multimiljardair Margarita Louis-Dreyfus loopt doorgaans niet met de financiële prestaties te koop.

Betere tweede helft van 2024?
Na een lastige start van 2024 is wel mogelijk dat de (beursgenoteerde) graangiganten een betere tweede helft van 2024 tegemoet gaan. De cijfers in de eerste twee kwartalen bij ADM en Bunge werden namelijk gedrukt doordat graantelers volumes vasthielden met het oog op hogere prijzen later dit jaar. Intussen is duidelijk dat graanprijzen weinig aanstalten omhoog maken. Dit in combinatie, met verwachte recordoogsten van maïs en soja in de VS, wakkert de verkoopinteresse vermoedelijk aan. Daarmee valt er genoeg graan te verhandelen, al zijn er wel zorgen over de vraag.

Bloomberg rapporteerde gisteren nog dat vooraanstaande hedgefondsen het meest bearish zijn over grondstoffen sinds 2011. Met name zijn er zorgen over de mondiale vraag naar granen en metaal. Er wordt hierbij gewezen naar de haperende Chinese economie en de aanhoudende inflatie in westerse economieën.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden