Eigen foto

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt is er een met twee gezichten

12 Augustus 2024 - Niels van der Boom

De verschillen tussen de granenmarkt in Europa en de VS laten een totaal ander beeld zien. Dan is er ook nog Rusland, die net als Noord-Amerika op een prima oogst afstevent. Nu de Europese tarweoogst zich in de eindfase bevindt, is duidelijk dat het met name in West-Europa een dikke tegenvaller is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Steeds meer oogstcijfers druppelen binnen met een tarweoogst die grotendeels binnen ligt in de West-Europese landen. Het toonaangevende Franse marktbureau Stratégie Grains schat de tarweopbrengst van de EU-27 in op 116,5 miljoen ton. Een daling van 5,8 miljoen ton vergeleken met hun vorige schatting en de kleinste oogst sinds 2018. Toen werd 114,8 miljoen ton gedorst. In 2020, eveneens een tegenvallend jaar, werd 118,1 miljoen ton geoogst.

Franse en Duitse tarwe
Het Franse Agreste verlaagde de oogst met 3,3 miljoen ton tot 26,3 miljoen ton. Het laagste volume sinds 1987. 48% van de tarwe wordt nu als goed tot excellent beoordeeld. Inmiddels is bijna 90% van alle tarwe geoogst in het land en driekwart van de zomergerst. In Duitsland kwam de statistiekdienst met 19,7 miljoen ton tarwe. Een daling van 8% ten opzichte van vorig jaar, toen 21,5 miljoen ton werd geoogst.

Ook in ons land is het voor akkerbouwers inmiddels wel duidelijk dat de graanoogst van 2024 een dikke tegenvaller is. 6 tot 7 ton per hectare is normaal voor dit jaar, mede door tegenvallende hectolitergewichten. Ook bijzonder is dat de tot nu toe geoogste zomertarwe soms nog beter presteert met opbrengsten tot 9 ton per hectare. Die hebben net het donkerste en natste weer gemist en geen last gehad van een natte winter.

Verliesgevend
De beursnoteringen in ons land blijven redelijk stabiel en stegen in week 32 nog licht. Een prijsniveau dat rond de €200 per ton schommelt, maakt de lage opbrengst niet goed. Zelfs met een redelijke stroprijs en misschien wat mestgeld toe is de teelt van graan dit jaar simpelweg verliesgevend voor de akkerbouwer.

Warm en droog zomerweer heeft de graanoogst rustig laten verlopen. Zeker in Nederland kan gesproken worden over een goed verlopen oogst. In Frankrijk en Duitsland hebben buien meer roet in het eten gegooid. Het weer heeft op de maïsoogst nog geen heel grote impact. Stratégie Grains raamt de maïsopbrengst in de EU-27 op 60 miljoen ton. Dat is iets minder dan vorig jaar werd gedorst, mede door een kleiner areaal. Het is vooral de hitte in Oost-Europa die daar opbrengst kost.

De Europese noteringen voor tarwe en maïs in Parijs tasten nog steeds de bodem af. Voor tarwe ligt die rond de €215 per ton. Ook maandagmiddag 12 augustus wordt daar weer op gehandeld. Maïs blijft nog net boven de €200 per ton hangen met een koers rond €203,50. Voor tarwe speelt de druk van goedkopere Russische tarwe mee. Bij maïs is het de grote Amerikaanse oogst waardoor het prijsniveau beheerst blijft.

Record shortposities
Een prima oogst voor maïs en sojabonen is waar de Amerikaanse akkerbouwers op afstevenen. Dit resulteert in de VS in een markt die duidelijk bearish is. Volgens cijfers van Bloomberg is sprake van een recordaantal shortposities in twintig verschillende commodity's, waaronder granen en sojabonen. Naast een grote oogst spelen een sterke dollar, minder vraag vanuit China en de situatie op de financiële markten een rol.

Het Wasde-rapport voor augustus verschijnt vanavond zes uur Nederlandse tijd. Analisten houden er rekening mee dat het Amerikaanse landbouwministerie nog wat gaat sleutelen aan het areaal maïs. In juli werd de markt verrast door voorraadcijfers en een areaal dat 600.000 hectare groter uitpakte dan eerder beschreven. Mogelijk dat deze stijging nu toch wat gecounterd gaat worden. Vooral omdat in het noordwesten van de Corn Belt wat maïs verloren is gegaan door hevige regenval. Voor het eerst dit seizoen neemt het USDA ook cijfers mee die boeren zelf hebben aangeleverd.

Export valt tegen
Voor sojabonen was het verhaal afgelopen maand vergelijkbaar, al steeg het areaal wel minder. De VS stevent af op de beste oogst sinds 2020. Mogelijk dat het USDA de opbrengsten nog iets verder omhoog gaat bijstellen. De export van sojabonen naar China blijft stroef verlopen. Het USDA ging eerder uit van 7% meer export in het komend seizoen, maar het is de vraag of ze daaraan vast kunnen houden. 

Bij tarwe loopt de export juist voor op de verwachtingen. Grote verschuivingen worden in het Wasde-rapport niet verwacht deze keer voor dit gewas. Mogelijk dat het areaal zomertarwe iets naar boven wordt gecorrigeerd. Nieuws voor tarwe kan wellicht meer uit de Russische hoek komen. Het USDA gaat vooralsnog uit van 83 miljoen ton tarwe uit dit land. Heet weer heeft impact gehad, maar niet alle marktbureaus gaan daar in mee. Daarom is het interessant welke kant de Amerikanen opgaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden