Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Klein herstel voor tarwe na week van dalingen

29 Juli 2024 - Niels van der Boom

Maandag 29 juli heeft de tarweprijs op de Matif in Parijs zich een klein beetje hersteld. In de voorbije week stonden er vooral lagere prijzen op de borden. De Europese oogst mag dan tegenvallen, het grote aanbod tegen lage prijzen vanuit Rusland zorgt ervoor dat EU-landen buitenspel worden gezet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

FranceAgriMer verlaagde eind vorige week beoordeling van de tarwe's in het land tot 50% goed tot excellent. Vorig jaar stond dat percentage nog op 78%. Wel hebben de Franse akkerbouwers een goede week achter de rug. Voor het weekeinde was ruim 40% van alle tarwe geoogst. Daarmee loopt het wel achter op het tempo van vorig jaar.

Franse export vlot niet
Ook in de export vlot het niet zoals het zou moeten. Het nieuwe exportseizoen – dat 1 juli van start ging – laat een derde minder tonnen zien dan vorig jaar het geval was. Deels komt dat door ontbrekende cijfers uit Frankrijk, maar duidelijk is dat de EU niet op kan tegen de agressieve exportpositie van Rusland. Ook Oekraïne probeert zoveel mogelijk graan te verschepen, voor zover dat mogelijk is.

In Frankrijk uitten exporteurs hun zorgen over de situatie. In een recente tenderronde konden bedrijven niet meedingen in de prijzen en nu ziet het er naar uit dat ook vanuit China minder animo is om Franse tarwe te kopen. De bestellingen blijven bij een paar scheepsladingen gerst. 

Cijfers ondergeschikt
Door de vele regenval dit seizoen gaat er sowieso meer tarwe het veevoer in en is minder beschikbaar als bak- en maaltarwe. De Franse overheid ging voor de oogst uit van 29,7 miljoen ton tarwe, wat 15% minder is dan in 2023 werd geoogst. Prognoses lopen nu van 26 tot 28 miljoen ton, maar met een gebrek aan exportorders zijn die cijfers plots minder relevant. Met $210 tot $211 per ton FOB is Russische tarwe (11,5% eiwit) simpelweg de (veel) goedkopere optie.

Tarwe herstelt licht
Toch toont Euronext in Parijs maandag wat herstel. Maandagmiddag noteert het septembercontract rond de €217,50. Gelijk aan – of net iets hoger – dan het slot van vrijdag. De prijs van maïs zet juist verder de daling in en verliest maandagmiddag zo'n €2 op het augustuscontract. Droogte speelt voorlopig nog geen rol in West-Europa. In centraal- en Oost-Europa is dat wel anders. Aanhoudende hitte en droogte kosten kilo's bij korrelmaïs en zonnebloemen.

In Chicago noteren maïs en soja beide lager, ondanks dat een droger weertype in het westen van de cornbelt in opkomst is. De kans op onweersbuien helpt analisten in het gevoel dat de groeiomstandigheden prima blijven. Ook hier is het tarwe die maandag een klein plusje neerzet. Amerikaanse tarwe wordt aangeboden voor een prijs die $25 FOB onder het Franse prijsniveau ligt, waardoor de kans groter wordt dat Europese en Britse bedrijven tarwe uit de VS gaan importeren om het gebrek aan baktarwe in de EU te compenseren. Dat zorgt voor een kleine opleving.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden