Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Hogere granenmarkt laat vertrouwen beetje varen

25 Juli 2024 - Niels van der Boom - 2 reacties

Het gevolg van een weermarkt, waar de internationale granennoteringen zich nu in bevinden, is dat deze ups en downs kent. Dat blijkt maar weer op de markt voor tarwe. Iets positievere (lees: minder negatief) cijfers voor de oogst in o.a. Rusland en Canada hebben direct impact op de prijsvorming. Droogte zorgt nog altijd voor zorgen rond de Europese maïsoogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na vijf dagen met prijsstijgingen op rij, daalde de koers voor tarwe op de Matif dinsdag 23 juli weer. Het contract voor septemberlevering daalde naar €225 per ton. Dat is een daling van €0,75 ten opzichte van de slotkoers van maandag. Dit prijsniveau werd voor het laatst op 9 juli bereikt. Ook woensdag 24 juli staat de koers in het rood. Op de CBoT in Chicago noteerde tarwe lager. Daar ging het prijsniveau met omgerekend bijna $2 per ton omlaag.

Oogstcijfers onder vorig jaar
Marktbureau Agricensus schrijft dat de tarweoogst in Rusland voor 38% was afgerond aan het einde van afgelopen week. Ook was 16% van de gerst geoogst. De opbrengst van tarwe ligt 8% onder het niveau van 2023. Voor gerst is dat 13% minder. Koolzaad is voor 13% geoogst. De opbrengsten liggen ook 13% lager. Officiële cijfers van het Russisch landbouwministerie benoemen dat 50 miljoen ton graan is geoogst, waarvan 43 miljoen ton tarwe.

SovEcon, het toonaangevende marktbureau uit de Zwarte Zee regio, verhoogde zijn Russische opbrengstverwachting tot 84,2 miljoen ton (+100.000 ton). Ook de export schat het hoger in. Voor korrelmaïs is er een klein minnetje in de opbrengst zichtbaar, vanwege de aanhoudende hitte en droogte. Dit speelt ook meer naar het westen van Europa een rol. De maïskoers op de Matif houdt daardoor nog wel stand op €222,50 per ton. Voor de nieuwe oogst wordt met €219,50 iets mee betaald dan eerder deze week.

Het Canadese landbouwministerie heeft het productiecijfer voor tarwe met 500.000 ton verhoogd tot 35,4 miljoen ton tarwe. Vorig jaar werd 32 miljoen ton geoogst. De verwachting voor gerst werd met 1 miljoen ton verlaagd, die voor koolzaad werd met een half miljoen ton verhoogd, tot 18,6 miljoen ton.

Onzekerheid over maïs en sojaproductie
In de VS is het sentiment op de grondstoffenmarkt voorzichtig aan het kantelen. Analisten en kopers rekenden erop dat goede opbrengsten in het oosten van de VS een iets lagere oogst in het westen konden nivelleren. Nu zijn ze daar niet meer zo zeker van. Dat legt een bodem(pje) in de markt. Daarbij moet worden opgemerkt dat, wanneer het weer standhoudt, het land een recordoogst aan maïs en soja binnen kan halen. Het USDA raamt de maïsgewassen 1% minder goed tot excellent in ten opzichte van een week geleden. De rating voor soja bleef ongewijzigd.

Dit voorzichtig positieve sentiment voor soja en maïs, dat zich laat resulteren in stabiele tot licht stijgende prijzen, gaat aan tarwe voorbij. Daar speelt de balans op de wereldmarkt een bepalende rol en het ontbreekt de Amerikaanse markt aan steun voor verdere verhogingen.

Gevolgen van Trump
Het nieuws dat president Joe Biden niet langer in de race is voor een nieuwe ronde in het Witte Huis heeft de sojamarkt kopzorgen gegeven. Komt Donald Trump op 5 november opnieuw aan de macht, dan vrezen ze dat de handel met China opnieuw sterk onder druk komt te staan. Nadat de markt dit nieuws in zich op had genomen kon de koers voorzichtig herstellen. Relatief grote shortposities van de fondsen in soja, maken de koers gevoelig voor prijsstijgingen op korte termijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden