RoyalCosun

Analyse suiker

Extra aanbod loden last voor suikerprijzen

23 Juli 2024 - Jesse Torringa - 1 reactie

Verbeterde productieprognoses voor suiker in verschillende delen van de wereld zet de suikernotering in het rood. Inmiddels staat deze op het laagste punt in ruim ander halfjaar. West-Europa is een van de gebieden waar de suikerproductie het komende seizoen mogelijk wel moeite heeft om op het langjarig gemiddelde uit te komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernoteringen in Londen en New York staan eigenlijk al sinds afgelopen winter in meer of mindere mate onder druk. Toen bereikten zowel de termijnmarkt in New York als Londen het hoogste punt, waarbij die in Londen in september en november nog boven de $740 per ton witte suiker uitkwam. Sindsdien daalden de noteringen aanzienlijk en klom deze zo nu en dan weer uit een dal, om vervolgens toch weer lager uit te komen. Dat komt vooral door een topproductie in Brazilië, waardoor er veel aanbod op de wereldmarkt kwam.

Eind juni klom de notering in Londen nog sterk omhoog. Wie nu weer kijkt, ziet dat nog geen maand later het laagste punt in anderhalf jaar is bereikt. Dinsdagmiddag 23 juli stond er $526,10 per ton op het bord. De daling is onder andere het gevolg van verbeterde productie vooruitzichten in Aziatische landen. Daar maakt weerfenomeen El Niño plaats voor El Niña, dat meer neerslag in dat werelddeel brengt in plaats van droogte. Ook blijft de suikerproductie in Brazilië bovengemiddeld lopen, zo wijzen cijfers van de Braziliaanse suikerassociatie Unica uit over de suikerproductievoortgang. 

Brazilië weer goed van start
Met een recordproductie van ver over de 40 miljoen ton suiker (en exportvolumes die ook records verbraken), heeft Brazilië afgelopen seizoen voor veel aanbod gezorgd in de wereldmarkt. Ook in het nieuwe verwerkingsseizoen is het Zuid-Amerikaanse land goed van start gegaan. De suikerproductie staat sinds april al op 14,2 miljoen ton, ofwel 16% meer dan verleden jaar in dezelfde periode. Ook wordt er 49,9% van het suikerriet dat verwerkt wordt, toegewezen naar de suikerproductie. De andere 50,1% naar bio-ethanol. Dat percentage is stukken hoger dan andere jaren, en zelfs nog hoger dan afgelopen verwerkingsseizoen. In andere jaren werd zo'n 42% tot 45% gebruikt toegewezen naar de suikerproductie. Wel stellen analisten dat de recordproductie van afgelopen jaar niet behaald wordt, doordat de groeiomstandigheden minder waren dan verleden jaar. Wel is het areaal toegenomen de voorbije jaren. Dit dankzij de verbeterde rentabiliteit van de teelt door de gestegen suikerprijzen.

De export is ook goed van start in Brazilië dit seizoen. In andere jaren is de suikerexport van het land vrij rustig, maar de volumes blijven voor de tijd van het jaar goed op peil. Dat komt ook doordat het land nog grote voorraden heeft van afgelopen seizoen. Volgens data van de Braziliaanse rederij Cargonave, steeg de Braziliaanse suikerexport met 50% in de eerste 6 maanden van 2024 tot 15,2 miljoen ton. De grootste afnemer was Indonesië.

Suikeroverschot neemt verder toe
Zoals eerder geschreven staat de termijnmarkt suiker ook onder druk door de verbeterde suikerprognoses in Azië. Daar maakt weerfenomeen La Niña de komende maanden plaats voor El Niño waardoor er in Azië meer neerslag wordt verwacht, wat gunstig is voor de suikerrietteelt. Het Britse marktbureau Czarnikow, een bekende partij in de suikerindustrie, verhoogde mede om die reden ook hun prognose voor de wereldwijde suikerproductie. Zij zien dat verschillende regio's in de wereld meer produceren dan afgelopen jaar, zoals Thailand, Pakistan en India. Dat zijn allemaal grote suikerproducenten vergeleken andere landen. Zij verhogen hun eerdere suikeroverschot in de wereld van 5,6 naar 8,8 miljoen ton suiker. Daarmee komt het wereldwijde productieoverschot het hoogste uit sinds seizoen 2017/2018. Hoewel de hoogte van het suikeroverschot of tekort van andere marktbureaus verschillen, zijn zij het er wel over eens dat het aanbod toeneemt en het dit seizoen een suikeroverschot betreft in plaats van een tekort. Ook het USDA bevestigd dat in het laatste suikerrapport.

Suikerbieten opbrengst Europa naar beneden bijgesteld
In Europa is het suikerbietengewas wat aan het aantrekken na een zeer natte start, maar de achterstand wordt (nog) niet ingehaald volgens de Europese gewasmonitordienst van de Europese Commissie. Het rapport van juli laat zien dat de gemiddelde opbrengst van suikerbieten met ruim 1% naar beneden wordt bijgesteld in Europa tot 73,4 ton per hectare. Een maand eerder was dat 74,4 ton bieten per hectare. Normaal gesproken geven zij ook per land een opbrengstprognose aan, maar die ontbreekt deze keer. Wel is de huidige opbrengstprognose van Europa in lijn met het vijfjarig gemiddelde.

Vergeleken de rest van de wereld vervuld Europa met een suikerproductie van jaarlijks 15 tot 18 miljoen ton suiker relatief gezien een klein deel. Daarnaast exporteert de EU maar een klein deel en wordt eenzelfde hoeveelheid geïmporteerd. Afgelopen seizoen werd er juist meer geïmporteerd door de ondergemiddelde suikerproductie. Daardoor heeft wat in de EU gebeurd, maar tot een bepaalde mate invloed op de wereldsuikermarkt. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden